(SIDE2): Dokumentarfilmen «Burma VJ» er storfavoritt til å vinne prisen for beste dokumentar under nattens Oscar-utdeling i USA. Filmen, som er skapt av den danske regissøren Anders Østergaard og co-produsert av norske Torstein Nybø og selskapet Mediamente har ledet nettavstemningene på filmsider.

Hos bookmakerne ligger filmen som nummer to, etter «The Cove», som er en dokumentar om nedslakting av delfiner utenfor Japan i kommersielt øyemed.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Side2 følger utdelingen direkte. Følg med oss fra 02.00 og utover.

Base i Norge
«Burma VJ» handler om burmesiske undergrunnsjournalister som sprer sitt budskap fra den Oslo-baserte kringkasteren Demokratic Voice of Burma. Nybøs dokumentarfilm er derfor forbudt vist i Burma.

FÅ OVERSIKTEN: Her er Oscar-kandidatene

Kveldens store filmdrama kommer til å stå mellom Kathryn Bigelows «The Hurt Locker», en film fra krigen I Irak som stort sett gikk ganske så ubemerket hen da den kom, men som nå har fått seg et realt oppsving. Årsaken er sannsynligvis at både bransjen og media mente at Irak-filmer sjelden var vellykkede og ble tatt litt på sengen.

Kan bli kveldens taper
Den andre store vinneren eller taperen under nattens Oscar-utdeling kan bli James Camerons «Avatar». Under årets britiske BAFTA-priser tok «The Hurt Locker» innersvingen på «Avatar».

LES MER: Knuste Avatar

Det er litt krydder i saken at Cameron og Bigelow har vært gift for flere år siden, men selv om han har giftet seg to ganger etter den tid, er de to fremdeles gode venner og han har også produsert Bigelows filmer.

LES MER:

Ekskonas søte hevn
Vet du hvem hun er?

Kathryn Bigelow er, foruten produsenten Gale Anne Hurd, den eneste kvinnen som produserer actionfilmer i Hollywood med en viss suksess. O hun vinner, er hun også den første kvinnelige regissør som vinner Oscar for beste film.

Countryblues
I skuespillerkategoriene er det tøff konkurranse i år. Skal man spå etter de tidligere prisutdelingene som har vært, ligger både Jeff Bridges som sliten countryartist i «Crazy Heart» godt an, men det samme gjør Colin Firth som sørgende mann i «A Single Man».

George Clooney gjør det han kan best i «Up in the Air» og Morgan Freeman er god som Nelson Mandela i «Invictus», men de to første kandidatene er mer originale.

I kategorien beste mannlige birolle kan Christoph Waltz i «Inglourious Basterds» stikke av med prisen. En annen het kandidat er veteranen Christopher Plummer i «The Last Station».

Kvinnelig kamp
Kampen mellom kvinnene for beste hovedrolle er også sterk. Både Sandra Bullock i «The Blind Side» og Carey Mulligan i «An Education» har vunnet priser. Gabourey Sidibe i «Precious» er en ny favoritt, og veteranen Helen Mirren er også nominert for «The Last Station».

Men Meryl Streep, kvinnen som er blitt nominert til flest Oscar-statuetter i sin tid, har ikke fått prisen på 26 år og kan i så måte få den for sitt portrett av kokken Julia Child i «Julie & Julia».

Blant de nominerte til kvinnelige birolle holder vi en knapp på Mo'Nique i «Precious».

Følg Oscar-utdelingen direkte på Side2 natt til mandag fra 02.00