Gå til sidens hovedinnhold

By på en frisk rabarbra-dessert

Forsommeren er høytid for rabarbra. Ikke la den gå til spille.

(SIDE2:) Det er på forsommeren at den syrlige, friske og dekorative grønnsaken høstes. Og den kan lett forvandles til himmelske desserter, gjerne i kombinasjon med vaniljekesam eller rømme. Prøv selv en enkel kake eller suppe. Kanskje friske, men søte minner fra barnedommen strømmer på!

En grønnsak
Rabarbra er faktisk en grønnsak, og ikke en frukt – selv om den tradisjonelt gjerne er blitt brukt som en frukt fordi de kjøttfulle og saftige stilkene er ideelle til kompotter, grøter, safting og sylting. I dag står den syrlige delikatessen alt for ofte og råtner i mange hager - til tross for at innhøstingen, og eventuelt nedfrysing, er lite tidkrevende.

Rabarbra smaker best før stilkene blir gamle og trevlete, derfor bør de høstes første gang i tiden før St Hans-aften. Kutter du ned stilkene da, vokser de dessuten ut igjen – og du kan ha glede av dem gjennom sommeren. Ingenting er som å dyppe nyhøstet rabarbra i en sukkerskål, eller lage en lun dessert som du serverer sammen med vaniljekesam, vaniljeyoghurt, rømme eller créme fraîche.

Slik gjør du
Bryt av rabarbrastilkene. Kutt deretter av topp og bunn, skrell dem og skjær i biter. Frys gjerne ned bitene i porsjonspakninger, om du ikke skal bruke alt. Og husk at rabarbra smaker nydelig sammen med flytende meieriprodukter, slik som

Rabarba, som opprinnelig er fra Sentral-Asia, kom til Norge på 1700-tallet. Den ble først benyttet til medisinsk bruk, men siden er den blitt sentral i en rekke tradisjonelle, norske desserter, slik som rabarbrasuppe, rabarbapai og rabarbrakompott. Rabarbra er kalorifattig, og inneholder dessuten både A-, B-, C-vitamin og noen mineraler.

Rabarbrakake med ostekrem

Ingredienser:

2 stilker med rabarbra

3 egg

2 ½ dl sukker

175 g smeltet avkjølt smør

2 ½ dl hvetemel

½ ts bakepulver

Ostekrem:

3 dl vaniljekesam

200 g kremost naturell

2 ½ dl melis

2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Rabarbraen vaskes og renses hvis den ytre delen er grov. Kutt så i staver på 3-4 cm. Pisk egg og sukker til eggedosis, og tilsett smeltet avkjølt smør. Sikt hvetemel og bakepulver og vend forsiktig inn i eggedosisen. Hell røren over i en 26 cm rund form eller en rektangulær form.

Stikk rabarbra-stavene ned i røren (fordel dem jevnt utover). Stek kaken midt i ovnen på 175 ºC i ca. 40 minutter

Ostekrem: Visp alle ingrediensene til en luftig krem.

Server kaken lun med ostekremen som tilbehør, eller avkjøl kaken og smør ostekremen på toppen.

Vil du se hvordan man lager denne rabarbrakaken, klikk deg inn på fjersynskjøkkenet under.

Fyldig rabarbrasuppe

Ingredienser (4 porsjoner):

500 g rabarbra

1 l vann

ca 2 dl sukker

1 stk. hel kanel

3 stk. stjerneanis

1 stk. vaniljestang

Fremgangsmåte:

Rens og skyll rabarbraen og skjær den i små biter. Kok opp vannet i en stor kjele og ha i rabarbra-bitene, sammen med en del av sukkeret. Tilsett kanel, anis og vaniljestang som er splittet. Kok rabarbraen til den er mør og suppen begynner å tykne. Rør av og til. Smak til med resten av sukkeret. (Forskjellige rabarbra-typer krever mer eller mindre sukker).

Avkjøl suppen. La anis, kanel og vaniljestangen ligge i suppen så lenge som mulig for å trekke ut smaken fra ingrediensene.

Server suppen lun eller avkjølt med vaniljekesam, rømme, vaniljeyoghurt, crème fraîche eller vaniljeis.

For flere oppskrifter, se www.melk.no

HTML EMBED
Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar