Gå til sidens hovedinnhold

Byr på alkohol og Stoltenberg

Den store publikumsfestivalen i nord går i alle mulige filmretninger denne gangen. Alkohol i finsk film er et tema i en festival som favner langt videre enn den hjemlige åpningsfilmen, «Oljeberget».

(SIDE2): Aslaugh Holms nesten tre år lange fotfølging av Jens Stoltenberg har verdenspremiere på TIFF eller Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Ellers byr filmfestivalen på film fra de fleste verdenshjørner. De lever i aller høyeste grad opp til sitt «Internasjonale» navn.

I tillegg til konkurranseprogrammet, kan festivalen friste med både prisbelønte og mye omtalte filmer under bolken Horisonter. Her finner vi blant annet filmen «Paradise Now», regissert av Hany Abu-Assad og «Nordeste» av Juan Diego Solanas. I førstnevnte film følger vi to palestinske menn som har blitt rekruttert til å utføre selvmordsangrep i Tel Aviv.

Intenst blir det også den franske karrierekvinnen drar til Nordeste, nord i Argentina, for å skaffe seg et barn.

Kjente navn
Noen mer kjente navn finner vi også i programmet. Steve Buscemi har i tillegg til sin omfattende skuespillerkarriere, lenge puslet med regifaget. Og da ikke bare en episode av The Sopranos.

I filmen «Lonesome Jim» har han fått med seg blant annet Liv Tyler, Casey Affleck og Seymour Cassel.

Hele programmet kan fra onsdag studeres på festivalens nettsider.

Michael Winterbottom er også representert under årets filmfestival i Tromsø. Etter at han tok et tilbakeblikk på populærkulturen i Manchester i filmen «24 Hour Party People», er han nå klar med en uortodoks tolkning av det litterære verket «The Life and Times of Tristram Shandy, Gentleman» av Laurence Sterne. I filmatisk form har historien fått tittelen «A Cock and Bull Story».

Steve Coogan har igjen fått hovedrollen i Winterbottoms film.

Gitarmongo
En spesiell filmopplevelse blir det garantert for de som tar sjansen på den svenske filmen «Gitarrmongot» til regissør Ruben Östlund.

Her møter vi mennesker som alle har krysset grensen for hva som er normal oppførsel. Avvikere i hverdagslige situasjoner er stikkord for filmen.

Gjennom programdelen Horisont øst beveger vi oss et stykke lenger bort enn det allerede omtalte nabolandet. TIFF har som mål å være Norges kikkehull inn i den finske, russiske og baltiske filmproduksjonen.

Pekka og vodkaen
Herunder går også temaet: Alkohol i finsk film. Festivalen får besøk av filmteoretiker, skuespiller og festivalarrangør Peter von Bagh. I tilknytning til visningen av den finske klassikeren «Eight Deadly Shots», vil han fokusere på temaet finsk film og alkohol.

Filmfestivalen går også i helt andre himmelretninger når de også setter fokus på film fra Sør-Afrika. Et filmland de synes fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Hevn og musikk
Overdrive er også en filmbolk i programmet som vil friste. Her er det bare å feste setebeltet når hard musikk, en sci-fi parodi og hevn slår ned i samlet form på kino.

Sistnevnte sjanger henspeiler seg på filmen «Sympathy for Lady Vengeance» av Chan-wook Park. Dette er avslutningsfilmen i trilogien som tematisk handler om hevn i forskjellige former. Filmen «Oldboy» gjorde i alle fall inntrykk på flere norske kinogjengere høsten 2005.

Hele programmet kan fra onsdag studeres på festivalens nettsider.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken