Mange hevet nok litt på øyenbrynene da Sony Ericsson i sommer annonserte sin nye Cyber-shot-telefon C905 med heftige 8,1 megapikslers kamera. Med dette satt selskapet en klar rekord når det gjelder oppløsning på mobilkameraer her i Europa.

Spørsmålet mange selvsagt stilte seg selv er om så mange megapiksler strengt tatt har noe for seg på en mobiltelefon. Som de fleste har fått med seg er ikke antall megapiksler noe godt mål for bildekvalitet, og spesielt på mobilkameraer er det optikken som er den virkelig store utfordringen.

For å si det litt enkelt: Det hjelper ikke om du har verdens beste speilreflekskamera om du tar bilde gjennom et møkkete vindu.

Fremstår veldig stor
Nå har vi endelig fått telefonen inn til test, og det første vi legger merke til med telefonen er at dette virkelig er et beist.

Telefonen er ikke vesentlig større enn for eksempel kameratelefonen K810 og K850, men i likhet med Xperia X1 er det utformingen av telefonen som gjør at telefonen fremstår så fryktelig mye større – og den første kommentaren fra de fleste jeg har vist telefonen til har vært: «Oi, den var stor!»

Heldigvis så ser den i alle fall betydelig bedre ut enn sine to forgjengere.

Lever ikke opp til forventningene
Ved annonseringen av denne telefonen var Sony Ericsson ganske klar på at dette skulle være den første telefonen som skulle kunne være en fullverdig erstatning for et vanlig kompaktkamera.

Dessverre må vi avkrefte dette. Oppløsningen er riktignok høy, men jeg ville ikke byttet ut mitt Ixus-kamera med denne om det så smalt.

Testbilder
Se følgende testbilder 1, 2, 3, 4 og 5.

Som du kan se av bildene sliter kameraet til dels veldig mye. Det første bildet er tatt på normal kvalitet, og som du kan se er det ekstremt mye fargestøy i bildet. Om du zoomer litt inn ser du også at bildet bærer preg av at det er vannfarger som renner litt utover – ingen detaljer er skikkelig klare.

Det andre testbildet er også tatt med normal kvalitet på morgenkvisten rett før soloppgang. Her klarer kameraet seg relativt godt i forhold til de vanskelige lysforholdene – selv om bensinskiltet brennes helt ut, til tross for at det er her vi har satt fokuspunktet.

De to neste bildene viser at kameraet sliter kraftig med hvitbalansen. Begge bildene er tatt på høy kvalitet med blitz. Det første er tatt med automatisk hvitbalanse, og som du kan se er fargene totalt ubrukelige. Det neste bildet er tatt med innstilling for lysstoffrør. Da blir fargene betydelig bedre, men da ser vi igjen tydelig fargestøy og manglende skarphet.

Det siste bildet er tatt veldig enkle lysforhold på en overskyet dag på høy kvalitet, og også her ser vi at bildene har kraftig fargestøy og manglende skarphet.

Bra til å være mobil, men ikke mer
Vi kan rett og slett ikke si at kameraet lever opp til de forventningene vi hadde. Til å være et mobilkamera er det selvsagt helt akseptabelt, men det lever ikke opp til forventningene til noe som skal erstatte et kompaktkamera. Det hjelper ikke å kunne tagge bilder med GPS-posisjon når bildekvaliteten ikke er på høyden.

De skal likevel ha stort skryt av linselokkløsningen de har valgt. Den virker både solid og godt beskyttende.

Har «alt»
Begynner vi å se på andre ting enn kameraet er det åpenbart at dette er en av de bedre telefonene Sony Ericsson har laget. Telefonen kommer utstyrt med «alt», inkludert GPS, WLAN, en meget stor og god skjerm, radio og HSDPA.

Telefonen er naturligvis utstyrt med Sony Ericssons innarbeidede og brukervennlige operativsystem, som mange nordmenn anser som det eneste brukbare operativsystemet, og det har ikke blitt noe dårligere

Svakheter skinner gjennom
Men med en avansert telefon med mange funksjoner vi legger dessverre merke til at Symbian S60 har en del avanserte og fiffige funksjoner som vi savner. Sony Ericssons operativsystem er åpenbart laget for litt mindre avanserte telefoner i tankene. Noe så enkelt som at hvis du skal bruke WLAN på telefonen, så må du først gå inn i innstillingene og aktivere WLAN, før du kan surfe på trådløst nett. Her burde vi i stedet få et spørsmål om hvilken tilkoblingstype vi ønsker når vi åpner nettleseren.

Det er heller ingen tvil om at Nokias egen karttjeneste er betydelig mer brukervennlig enn Google Maps som er integrert på Sony Ericsson. Når det er sagt så fungerer selvsagt Google Maps helt OK, og er også det som er løsningen på iPhone.

Nettleseren til Sony Ericsson har blitt betydelig bedre med årene, og du har nå mye mer kontroll enn du hadde bare for et år siden. Dessverre er det fortsatt her noen svakheter. Vi legger spesielt godt merke til at bildefunksjonen i nettleseren er dårlig. Hvis vi forsøker å lese tegneserier på nett, så er det svært vanskelig å se hva som står i snakkeboblene – og vi har ikke funnet noen funksjon som gjenskaper bilder med høyere kvalitet.

OK taster
Når det gjelder generell brukeropplevelse så er telefonen helt akseptabel. Sony Erivsson forsøker seg med mange forskjellige typer taster, og dette er kanskje de som ser best ut som de har lansert på en stund, men de fungerer ikke helt optimalt. 123-tastene sitter litt for tett opptil kanten slik at fingrene til stadighet butter i denne, og det er ikke noe klart skille mellomtastene horisontalt, men dette er primært en tilvenningssak.

Tastene rett under skjermen, inkludert piltastene fungerer helt utmerket, og i piltastene er det også ikoner for kamerafunksjonen som lyser opp for blant annet eksponeringskontroll og blitz.

Konklusjon
C905 er på ingen måte en dårlig telefon, men den sliter litt med at den ikke helt lever opp til de forventningene som er skapt – og funksjonsmessig ser telefonen ut til å ha vokst fra sitt eget operativsystem. Det er ikke noe som er galt, det er bare ikke så bra og enkelt som vi kunne sette pris på.

Det er også litt trist å se at Sony Ericsson følger opp gode tendenser fra Xperia X1 der de har droppet sære løsninger som MemoryStick M2 og sin sære tilkoblingsplugg til fordel for mircoSD-kort, mini-USB og minijack for hodetelefoner. Jo fortere en blir kvitt disse dårlige og dyre løsningene, jo bedre. Alle som har hatt en Sony Ericsson-telefon har trolig lagt merke til for eksempel at deres sære tilkoblingsplugg får svært dårlig kontakt etter hvert.

Spørsmålet er om denne telefonen er verdt rundt 4500 kroner, mer enn en N95 8GB som har de samme funksjonene, men hakket færre megapiksler. Vi ville sagt at du kun gjør det om du absolutt vil ha Sony Ericsson.