Gå til sidens hovedinnhold

Beholder figuren med HIV-piller

Nybakte mødre bruker legemiddel for HIV-smittede for å unngå de fysiske forandringene amming kan medføre på brystene.

(SIDE2): Flere nybakte mødre ser til et legemiddel som opprinnelig er ment for HIV-positive for å unngå de fysiske forandringene amming medfører på brystene, det melder Daily Mail.

LES MER OM HELSE HER

Legemiddelet cabergoline, også kalt dostinex, motvirker den naturlige melkeproduksjonen de fleste nybakte mødre opplever og det døyver produksjonen av hormonet prolaktin, som stimulerer melkeproduksjonen hos kvinner som akkurat har født.

Cabergoline tas ofte i bruk av kvinner som er HIV-positive, ettersom viruset kan videreføres til barnet gjennom melken. Disse kvinnene rådes til å heller flaskemate sine barn.

---------------------------------------------------------------
– Brystene er en viktig del av en kvinnes seksualitet og noen ønsker derfor ikke å bruke brystene til å amme.
--------------------------------------------------------------

I felleskatalogen over farmasøytiske spesialpreparater markedsført i Norge heter det at legemiddelet brukes til «laktasjonshemming av medisinske grunner etter fødsel og abort».

Annonse: Bli slank med hypnose!

Sosiale grunner til bruk
Likevel blir middelet utskrevet av «sosiale grunner» for kvinner som simpelthen ikke ønsker å la melkeproduksjonen avta på av seg selv, eller for de som ikke vil eller kan amme av andre årsaker, det melder Daily Mail.

– Brystene er en viktig del av en kvinnes seksualitet og noen ønsker derfor ikke å bruke brystene til å amme, sier fødselslege ved London's Portland Hospital Kevin Harrington til Sunday Times.

-----------------------------------------------------------------
(...) – Det er ganske meningsløst å ta et medikament på grunn av det ettersom brystene uansett forandrer seg i svangerskapet.
----------------------------------------------------------------

– Bortkastet tid
Ammeveileder Gerladine Miskin kjenner også til kvinner som har benyttet cabergoline av tilsvarende årsaker. Hun mener imidlertid at disse kvinnene kaster bort tid og penger i frykten for at brystene deres vil miste proporsjonene ved amming.

– Mange kvinner ønsker ikke å amme sine barn fordi det kan ødelegge brystene deres, men det er bare en myte. Det er ganske meningsløst å ta et medikament på grunn av det ettersom brystene uansett forandrer seg i svangerskapet.

Les også
Til: Helseministeren
- Jeg følte meg som verdens verste mor

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Gammeldags argument
Jordmor Tine Greve ved Nasjonalt kompetansesenter tror norske kvinner har gode grunner for ikke å amme, og at argumentet om at de er redd for kroppslig forfall er gått ut på dato:

– Jeg tror det er et gammeldags argument som ikke holder i dag. Bare tenk på hvordan Jan Thomas fikk gjennomgå i fjor da han flåset med dette på TV! Jeg tror, uten å være sikker, at det heller kan komme av at mor ønsker å være mer fri fra barnet. Slik hverdagen er lagt opp for mange i dag kan det godt tenkes som en årsak, uttalte Greve nylig til Side2.

Tall fra reseptregisteret viser at det var 676 kvinner i Norge som brukte medikamentet i 2008, men det sier ingenting om årsaken til bruken. Statistikk de siste årene vitner om en liten økning i bruken, men det gir ikke grunnlag for å tro at denne skyldes bruk av andre grunner enn medisinske.

Les hele saken: Dette er tabu

Enklere for karrierekvinner
Daily Mail skriver at medikamentet også tas i bruk av karrierekvinner som ønsker å komme seg raskt tilbake i jobb etter fødselen, og som ikke ønsker å hanskes med melkespreng i løpet av arbeidsdagen.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Kommentarer til denne saken