Gå til sidens hovedinnhold

Dronninga av Danmark

Etter et par hvileskjær er danskenes vokaldronning tilbake med sitt sterkeste, beste og mest personlige visittkort noensinne.

Cæcilie Norby
Arabesque
ACT/MusikkLosen

Cæcilie Norby var et stort navn på hjemmebane da hun slo gjennom internasjonalt på midten av 90-tallet med platekontrakt med det verdenskjente selskapet Blue Note. Årsaken var at hun utgjorde halvparten av vokalduoen i det kjente danske pop/rockbandet One Two. Etter hvert tok jazzen i stadig større grad over for Norby og det var som jazzutøver et internasjonalt publikum blei kjent med henne.

Likevel er det slik at Norbys røtter går i en helt annen retning. Hun er født og oppvokst i et hjem med en operasyngende mor og en klassisk komponerende far og sjøl om hun altså har tatt ei annen retning, så har impulsene derfra alltid vært med henne.

Vi har fått enkelte eksempler tidligere også på Norbys forbindelse med sine røtter, men aldri i den grad vi får det her og aldri gjort med en så voldsom skikkelighet og ekthet som ”Arabesque” er gjennomsyra med.

Det var de impresjonistiske komponistene som rørte Norby mest og her har hun tatt komposisjoner av Ravel, Satie, Debussy, Fauré og Rimsky- Korsakov og satt egne tekster til dem. Skjønnheten i ”låtene” er så absolutt bevart, men i hennes egen og partner, bassist, cellist, gitarist, organist – og gudene vet hva – Lars Danielssons produksjon, så framstår ”Arabesque” som et så unikt og riktig tidsbilde på 2010 som vel tenkelig. Samtidig er det også fullstendig tidløst.

I tillegg tolker Norby låter av Abbey Lincoln, Michel Legrand – ”Windmills of Your Mind” har blitt ”Hvirvelvinden” på vakkert dansk – samt hennes egne sterke tekster til egne og Danielssons nydelige melodier, bl.a. ”Women of Santiago”. Den funky versjonen av ”Bei Mir Bist Du Schön” er også et av mange høydepunkt.

Når de også har samla et stjernelag med våre egne Anders Engen på trommer og perkusjon og Jens Christian Bugge Wesseltoft på ymse tangentinstrumenter og trekkspill og trommeslager og perkusjonist Xavier Desandre-Navarre, pianist Katrine Gislinge, trompeter Palle Mikkelborg, fløytist og bassklarinettist Hans Ulrik og gitarist Ulf Wakenius, så er alle forutsetninger til stede for at dette skulle bli noe helt spesielt.

Denne festen av en cd blir avslutta med en komposisjon av faren med tekst av William Shakespeare. Norby sier sjøl at dette har vært ei reise inn i seg sjøl. Det tviler jeg ikke på – samtidig har det vært ei reise hun har invitert oss med på som har vært ei åpenbaring – ei dannelsesreise i mennesket og kunstneren Cæcilie Norby. Dette har blitt høydepunktet i Cæcilie Norbys karriere – så langt. Mer personlig og original er det vanskelig å bli. Skønt er det – intet mindre.

Kommentarer til denne saken