Det er en reklamefilm for det britiske sjokolademerket Cadburys som har vekket reaksjoner blant britiske tv-seere, skriver MediaGuardian.

Cadbury, som tidligere har vunnet tallrike reklamepriser for sine filmer, ble anklaget for å opptre rasistisk og kolonialistisk med en reklamefilm filmet i Ghana hvor de reklamerer for sitt samarbeid med organisasjonen Fairtrade.

Cadbury har innledet et samarbeid med Fairtrade i Vest-Afrika om kjøp av kakaobønner til melkesjokoladeproduksjonen.

Her kan du se filmen:

HTML EMBED

Klagerne anførte at tv-kampanjen var nedsettende for afrikanske mennesker og at den gjenga rasistiske stereotypier.

Det britiske reklameklagerådet Advertising Standards Authority (AFA) har behandlet klagene og konkludert med at Cadburys ikke har brutt med god markedsføringsskikk.

«Selv om rådet mener Cadbury har brukt stereotypier i reklamen, mener rådet at stereotypiene ikke er diskriminerende eller ondskapsfulle», heter det i uttalelsen.

Mer enn 500 briter har tidligere klaget inn en reklamefilm selskapet lagde i 2007 for tyggegummien Trident. Da konkluderte AFA med at Cadbury hadde opptrådt rasistisk og reklamen ble nektet vist.

Her kan du se den:

HTML EMBED

Cadburys gjorde nærmest rent bord under reklamefestivalen Cannes Lions i 2008 med denne filmen. Den ble, så vidt vites, ikke beskyldt for å være rasistisk.

Se filmen her:

HTML EMBED