(SIDE2): Bare en av tretten jenter mellom 11 og 18 år spiser nok frukt, skriver svenske Aftonbladet .

Dette ifølge en undersøkelse fra Storbritannia.

Også svensk ungdom spiser for lite frukt, ifølge ernæringsfysiolog Marlene Olivares-Dahlby. Noe hun mener kan gi fatale konsekvenser.

- Får man ikke i seg nok fiber så kan det føre til tarmkreft. Antioksidantene i frukt er også viktige for å beskytte mot kreft, mener hun.

- Kan gi for lite antioksidanter
Ifølge norske undersøkelser bør også nordmenn spiser mer frukt og grønt i sin helhet. Noe som harmonerer dårlig med den trenden som råder akkurat nå. Kosthold basert på mest proteiner og fett uten så mye som en eneste frukt er det nemlig mange som har kastet seg på.

I kostholdet LCHF (Low Carb high fat) blir frukt sett på som godteri og noe man bare bør unne seg en sjelden gang. Den norske ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody mener at dette kostholdet kan gi problemer på sikt.

- Frukt inneholder fiber og antioksidanter som kroppen trenger. Spiser man ikke frukt daglig, må man være bevisst på hva man ellers må spise for å få nok fiber og antioksidanter, sier hun til Side2.

For strengt
Hun mener det er dumt å betegne frukt som godteri.

- Av de «5 om dagen» skal frukt utgøre to enheter eller porsjoner. Det er altså ikke snakk om ubegrensede mengder. De to om dagen er en god investering for kropp og helse. Dessuten mener jeg at vi ikke kan likestille frukt med godterier på grunn av sukkerinnholdet (slik LCHF gjør). Fra frukten får du masse viktige næringsstoffer som du ikke finner i drops og karameller.

Ernæringsfysiologen er også opptatt av at friske folk ikke trenger å følge råd som om de var diabetikere.

- Det er helt forsvarlig for oss vanlig, friske mennesker, å spise to porsjoner frukt om dagen. Og helt unødvendig for oss friske mennesker å følge kostholdsråd som om vi var diabetikere. Skal man se på jordbær som det er godterier blir det en ekstremt streng og unødvendig diett og følge. Mat er også kultur og jordbær og sommer hører for eksempel sammen.