Gå til sidens hovedinnhold

- Maksgrense hos tannlegen er urettferdig

- Dette gavner de som tjener bra og oss tannleger - men ikke de svakeste, mener Tannlegeforeningen.

Nettavisen omtalte onsdag om et «tannlegeopprør» hos en rekke fylkeslag i Arbeiderpartiet (Ap), dagen før åpningen av landsmøtet.

President i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum, er bekymret for at fylkeslagene vil «kuppe» landsmøtet og få gjennomslag i saken.

- God ordning for oss tannleger
- Å sette en øvre grense på 3000 kroner for tannbehandling vil tjene dem som har råd til å betale de første 2999 kronene. De vil få dekket behandlinger over dette beløpet som de tidligere betalte selv. Dette er selvsagt en god ordning for dem. Dessuten er det en god ordning for oss tannleger, ettersom vi antageligvis vil få mer å gjøre, sier Steinum.

Camilla H. Steinum er imidlertid svært bekymret for de aller svakeste.

- Det ligger an til et opprør om politikken på tannhelsefeltet. Men den tannhelsepolitikken som lokal- og fylkeslagene nå mobiliserer for, vil gi mer til dem som har mest fra før og gå ut over de svakeste i samfunnet. Det er en urettferdig politikk, sier Steinum til Nettavisen.

Helt på linje
Foreningen er på linje med programkomiteen i Ap, som i sitt programutkast vil:

  • Videreutvikle forebyggende arbeid for god folketannhelse.
  • At det offentlige gradvis tar et større ansvar for tannhelsefeltet gjennom at flere grupper gis tannbehandling dekket av folketrygden.
  • Prioritere lave eller ingen egenandeler for tannhelse for dem som har de største problemene.

- Mange som ikke har råd
- Det er mange i Norge som ikke er i nærheten av å ha råd til å betale denne egenandelen. Disse vil miste den gode muligheten de har med dagens ordning til å få dekket nødvendig tannbehandling nærmest fra første krone. Arbeiderpartiets forslag er derfor veldig urettferdig, mener Steinum.

På landsmøtet før stortingsvalget i 2009 besluttet Arbeiderpartiet å arbeide for at tannhelsefeltet skulle bli en del av det offentliges ansvar på lik linje med det øvrige helsevesenet. I tillegg skulle partiet jobbe for å få satt et tak for hvor mye den enkelte selv skal dekke av utgifter til nødvendig tannbehandling.

Det er dette tiltaket flere av Arbeiderpartiets sentrale fylkespolitikere nå har blåst støvet av, etter at komiteen som har utarbeidet forslaget til partiprogram for neste stortingsperiode droppet egenandelstaket.

- Har vært en suksess
Tannlegeforeningen håper Arbeiderpartiet vedtar det opprinnelige forslaget i utkast til nytt partiprogram om å utvide ordningen med gratis tannbehandling til de svakeste.

- Den norske tannhelsemodellen har vært en stor suksess. 90 prosent av alle nordmenn går til tannlegen en gang i året, og vi er blant dem med best tannhelse i hele verden. Dette må vi bygge videre på! Vi mener at en gradvis utvidelse av dagens ordning best ivaretar de utfordringene som samfunnet fortsatt har på tannhelsefronten. I første omgang ønsker vi derfor millioner til dem som trenger det mest, fremfor milliarder til alle, sier Camilla Hansen Steinum.

Reklame

Kurs i dag: Disse boblene og vinene passer perfekt til 17. mai

Kommentarer til denne saken