(SIDE2): Republikanske grupper truer med å forstyrre det forestående Canada-besøket til hertugen og hertuginnen av Cambridge, skriver The Telegraph. William og Kate starter sitt ni dager lange besøk i Canada førstkommende torsdag.

- Udemokratisk
Organisasjonen Reseau de Resistance de Quebecois (RRQ) – som fritt oversatt betyr Quebecs motstandsnettverk – er en radikal separatistgruppe som ønsker at den franskspråklige provinsen Quebec skal løsrive seg fra Canada. RRQ har lovet å gjøre William og Kates reise «så ubehagelig som mulig».

- Flertallet av befolkningen i Quebec avviser det britiske monarkiet som en utdatert og udemokratisk institusjon som koster skattebetalerne en formue og som representerer utnyttelsen av svært mange mennesker gjennom det britiske imperiets historie, heter det på RRQs hjemmeside.

Advart
Også tidligere kongelige besøk til Quebec er blitt rammet av voldelige demonstrasjoner, og hertugparet er blitt advart mot muligheten for voldelige opptrinn. Da prins Charles og Camilla, hertuginnen av Cornwall, besøkte Canada i 2009, oppsto voldelige sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti.

Prins William og Kate, hertuginnen av Cambridge, kommer til Quebec på søndag, og det er ventet at republikanske organisasjoner i resten av Canada også vil benytte anledningen til å markere seg. Også i Canadas nest største by Montreal, som også ligger i Quebec og som får kongelig besøk lørdag, skjerpes sikkerheten.

- Parasitter
Amir Khan som leder antimonarkipartiet Quebec Solidaire beskriver hertugparets reise som «sløsing med offentlige midler», og «alt dette for å ta i mot disse parasittene».

En talsmann for det britiske hoffet sier at hertugparet gleder seg veldig til å besøke Quebec, men at de vil ta de nødvendige forholdsreglene. Canadiske myndigheter har oppfordret folk som ønsker å markere sin motstand om å opptre respektfullt.

I helgen delte William og Kate ut medaljer til soldater i Irish Guards-regimentet, hvor prinsen er æresoberst.