Gå til sidens hovedinnhold

Den ultimate kvinne

Andy Warhols muse, Candy, som Lou Reed også synger om, var egentlig en mann.

Berlin (SIDE2:) De fleste av oss kjenner til Lou Reeds sang «Walk on the Wild Side» der en tekstlinje går som følger «Candy came from out on the island. In the backroom she was everybodys darling. But she never lost her head. Even when she was given head - she said «Hey Babe, take a walk on the wild side».

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

De færreste er kanskje klar over at Candy var en virkelig person, og at hun faktisk var født som mann.

Gjennom andre
- Han levde sitt liv gjennom andres øyne, sier filmskaper James Rasin til Side2.

Candy Darling var gjenstand for Lou Reeds beundring, Tennessee Williams skrev skuespillet «Small Craft Warnings» til henne og Velvet Underground har en egen låt som heter «Candy Says». Det er dog som Andy Warhols muse og skuespiller hun ble mest kjent. Candy Darling var en prominent figur i sirkelen rundt Warhol som mer enn gjerne opptrådte i avis- og magasinspaltene i sin storhetstid.

- Et ekte menneske
- Det pussige med Candy er at alle som møtte og kjente henne syntes at hun var den mest ekte personen de hadde møtt, men hun var jo faktisk fullt og helt oppfunnet. Hun levde rollen 24 timer i døgnet, sju dager i uken. Det var først etter hennes død at man fikk et annet bilde når man leser dagbøkene hennes, sier Rasin.

Rasin er på filmfestival i Berlin med den fascinerende dokumentaren «Beautiful Darling» om nettopp den transseksuelle Candy.

Candy Darling, født James Slattery, visste tidlig at hun ikke var som alle andre. Hennes store drøm i livet var å bli en stor kvinnelig hollywoodstjerne som Kim Novak.

- Candy trodde fullt og helt, som mange andre også gjorde, at Andy Warhol skulle gjøre henne til en megastjerne. Om han manipulerte henne, vet jeg ikke, men faktum er jo at Warhol selv i sin tid trodde han skulle få et stort gjennombrudd som filmregissør i Hollywood, sier Rasin.

Omsvermet
Candy Darling var så feminin og vakker at mange som møtte henne overhodet ikke klarte å forestille seg at hun fysisk var en mann. Hun tok hormonsprøyter, men kom ikke lenger i transformasjonen fra mann til kvinne på 60-tallet.

Hun var en leken og omsvermet person. Folk ble trukket til den glade Candy.

- Candys seksuelle collage var en uortodoks miks av lesbiske og macho homoseksuelle fyrer. De som var usikre på sin seksuelle status holdt seg unna. Heteroseksuelle menn begjærte henne, men Candys største kjærlighetsaffære var med seg selv, skrev journalisten Arthur Bell i 1972 i The Village Voice.

- Det er når du leser dagbøkene hennes at du forstår hvor ulykkelig hun var. Candy ville virkelig gjerne bli en gift med mann og barn, og det var jo en umulighet. Selv i dagens USA hadde hun ikke fått lov til det, sier Rasin.

«Beautiful Darling» er fylt av arkivopptak, deler av dagbøkene og filmene hun spilte i. Mye i kretsen rundt Andy Warhol er dessuten festet på film og der opptrer hun ofte. Det meste i filmen er imidlertid skaffet til veie av Candys venn Jeremiah Newton som i dag sitter på alle eiendeler etter henne.

Artikkelen fortsetter under «Beautiful Darling»-traileren.

HTML EMBED

Evig ung
Man skulle tro med hennes glamorøse liv i 60-tallets hollywood- og kunstkretser at Candy ville dødd av vilt levd liv, men slik var det ikke. Candy Darling døde 29 år gammel av leukemi i 1974. Men siden hun døde så ung, er hun også blitt bevart evig ung.

- Hun døde jo altfor tidlig. Men da hun døde, skrev hun jo til Warhol at alle visste jo at hun ikke kunne vare, sier Rasin.

Candy Darling ble begravet med et stort oppmøte av datidens kjente navn, og til og med The New York Times hedret hennes siste forespørsel om å trykke nekrologen hennes på forsiden av avisen.

LES MER FRA ÅRETS FILMFESTIVAL I BERLIN:

Julianne Moore: Hylles som lesbisk mor
Ben Stlller: - Føler meg ikke spesielt morsom
Martin Scorsese: - Levde med skrekken på kroppen
Jakob Cedergren: Slukket tørsten med kong Haakon
Stellan Skarsgård: Skarsgård om sexscenene
En ganske snill mann-premiere: Klinte til for hele verden
En ganske snill mann-mottakelse: Gapskratt for Stellan og Moland
Andy Serkis: Han fant opp sex, drugs & rock’n’roll
Leonardo DiCaprio: - Jeg liker å være i høyspenn
Anders Baasmo Christiansen: - Deg kjenner jeg jo!
Ewan McGregor: McGregors virkelige lidenskap
Shutter Island: Kong Leo av Berlin
Hans Petter Moland: - Vi gjør hverandre modige
The Ghost Writer: - Filmen er blitt mer og mer sann
Shah Rukh Khan: Kongen av Bollywood
Renee Zellweger: Hun dømmer Moland
Jakten på Gullbjørnen: Klarer de å vinne Berlin?

Kommentarer til denne saken