Canon har vært lederen på digitalt speilrefleks i flere år, men i motsetning til konkurrenter som Nikon, Sony og Olympus har ikke selskapet hatt et virkelig billigalternativ i speilrefleksmarkedet. Det har utelukket selskapet fra de virkelige nybegynnerne, som er et gigantisk marked.
Satser på ny serie
Selskapet lanserer derfor i dag en helt ny EOS-serie med fire siffer, og navnet har ikke overraskende blitt EOS 1000D.
Dette er et kamera som er nesten helt identisk med den utgående suksessmodellen 400D som nå har blitt erstattet med 450D.
Billig, men usikkert hvor mye
Canons veiledende pris for kamerahuset er på stive 5399 kroner, mens du må legge på en tusenlapp for å få med et 18-55 IS-objektiv. Vi regner likevel med at prisen både i butikk og nettbutikker kommer til å ligge vesentlig lavere enn dette. Canon har for vane å sette relativt høye veiledende priser.
Med en slik pris vil også 1000D være langt dyrere enn det du kan plukke opp 400D for i dag, og samme pris som den billigste nettbutikken for 450D. Vi anser det som svært sannsynlig at prisen vil være omtrent lik med Nikon D60, som i dag kan plukkes opp på nett for godt under 4300 kroner.
Gode spesifikasjoner
I praksis så betyr det et kamera på 10,5 megapiksler, et skjerm på 2,5 tommer, ISO fra 100 til 1600, mulighet for å ta tre bilder i sekundet – og Canons velkjente EF/EF-S-objektivfatning.
Noen små endringer er det likevel snakk om. Antall fokuspunkter er redusert fra ni til syv, vekten er redusert med 60 gram fra 510 til 450 – og formen er endret en smule for å gi et bedre grep. En egen ISO-knapp er også introdusert, på samme måte som 450D har.
LiveView på plass
En annen vesentlig forbedring i forhold til 400D er at 1000D har fått såkalt LiveView. Det betyr at du kan bruke skjermen til å se hva du tar bilde av, på lik linje med et kompaktkamera. Dette er en funksjon som stadig flere speilreflekskameraer kommer med, men som altså ikke var på plass på 400D.
Canon hevder også at kameraet nå skal ha mye bedre batterikapasitet. 400D hadde en oppgitt batterikapasitet på 360 bilder, mens 1000D ligger på 500 bilder.
Noen svakheter
Noen svakere sider må det naturligvis også være med kameraet. 1000D har ikke spotmåling, og fargetemperaturer er heller ikke på plass. Den er også vesentlig dårligere på RAW-modus. 400D kunne ta fem RAW-bilder i serie, mens 1000D bare klarer fem. Med tanke på kundegruppen er nok dette uansett ikke et stort problem.
Selv om kameraet bruker DIGICIII-bildebehandlingsprosessoren, vil kameraet kun benytte 12-bits fargebehandling i RAW, mens resten av Canons DIGICIII-speilreflekskameraer benytter 14-bit.
1000D vil for øvrig bruke vanlig SD-kort, mens 400D benyttet CompactFlash.
Kameraet vil være i butikken fra juli.