Gå til sidens hovedinnhold

Årets viktigste kamera

Vi kan slå det fast med en gang: Dette kameraet kommer til å selge i store mengder.

Foto blir stadig mer populært, og speilrefleks er den delen av fotomarkedet som vokser raskest. Ser vi igjen innenfor speilrefleksmarkedet, så er det én serie med kameraer som selger mer enn noen andre, og det er Canons basismodeller – frem til i dag EOS 350D og 400D.

Og i dag lanserer Canon oppfølgeren: EOS 450D.

Ikke en liten oppgradering
Dette er ifølge Canon ikke bare en liten oppdatering av dagens 400D, selv om det utvendig umiddelbart kan virke slik. Kameraet baserer seg på den nye plattformen Canon lanserte med EOS 1D Mark III, og fortsatte med på EOS 40D.

Utvendig er det ikke de store forskjellene. Utover en større LCD-skjerm, som nå er på hele tre tommer, vil de fleste 350/400D-brukere lett kjenne seg igjen. Det virkelige nye med skjermen er at kameraet nå er utstyrt med LiveView, noe som betyr at du kan bruke skjermen som søker, på nesten samme måte som du bruker skjermen på et kompaktkamera.

Går vi inn forbi det utvendige er det derimot en rekke viktige nyheter.

Ligner toppmodellene
Menysystemet er byttet ut, og erstattet med det samme systemet som vi finner på de dyrere modellene. Det betyr at det skal bli lettere for deg å bytte mellom de forskjellige modellene.

Autofokussystemet er helt nytt, noe som skal gi deg raskere og mer presis autofokus basert på ni AF-punkter.

Ny bildebrikke
CMOS-bildebrikken er også helt ny. Nye 450D kan ta bilder med 12,1 megapikslers oppløsning, noe som bør kunne tilfredsstille stort sett alle behov. Men viktigere enn at det er litt høyere oppløsning er det at kameraet nå behandler bilder med 14 bit fargedybde. Det betyr at du i større grad kan redde overeksponerte bilder, og ikke minst at fargenyanser vil bli penere.

Dette blir for øvrig det første billige speilreflekskameraet fra Canon som benytter seg av DIGICIII-bildebehandlingsprosessoren. 400D ble lansert omtrent samtidig som denne prosessoren, men Canon valgte å bruke 2. Generasjon på dette kameraet.

Dropper CompactFlash
Mange av konkurrentene har allerede gjort det, og nå begynner Canon også å gi slipp på de gamle CompactFlash-kortene.

Dette blir det første speilreflekskameraet fra Canon som går over til SD-kort.

Raskere
Kameraet er for øvrig en anelse raskere enn sin forgjenger. 450D kan ta 3,5 bilder i sekundet, mens 400D kunne ta 3 bilder.

For dem som allerede har 400D må vi dessverre skuffe med å si at det nye kameraet også leveres med et helt nytt batteri, noe som betyr at du ikke kan bruke det du har fra før. Dette batteriet rommer mye mer strøm, noe som er en stor fordel, særlig hvis du skal bruke LiveView-funksjonen.

Nytt kit-objektiv
Canon har nå også tatt inn over seg kritikken selskapet har fått for standardobjektivet som har blitt levert med 350D/400D, som mange mener er veldig dårlig og som trekker bildekvaliteten betydelig nedover. Kjøper du 450D med kit-objektiv vil du få med et 18-55mm-objektiv med optisk bildestabilisator.

Dette er samme zoomområde som det forrige objektivet, men optikken er helt ny, i tillegg til at det har bildestabilisator. Så langt virker dette til å være et meget godt objektiv som helt sikkert vil gjøre deg langt mer fornøyd med kameraet «rett ut av esken» enn du har vært tidligere.

Kameraet kommer i salg i mars, og vil få en anbefalt utsalgspris 7190 kroner, mens du må legge på en tusenlapp ekstra for å få med et objektiv.

Samtidig med lanseringen av dette kameraet så vil også EOS 400D bli solgt, og det er regnet med at dette vil falle betydelig i pris fremover.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året