Gå til sidens hovedinnhold

Moore knuser drømmen

«Capitalism: A Love Story» er noe av det bedre Michael Moore har gjort.

Capitalism: A Love Story - USA 2009. Regi: Michael Moore

Aldersgrense 7 år

Michael Moore berettet om sin egen hjemby Flint i Michigan i «Roger and Me». Så tok han for seg ungdomsvolden og 11. september. Sist var det helsevesenet og det amerikanske helseforsikringssystemet som fikk gjennomgå i «Sicko».

Denne gang er det amerikanernes store verdslige «religion», kapitalismen, han vil til livs. Og det i en film som er tettere, mer fokusert og mer poengtert på lenge.

Kanskje føles det sånn fordi man kjenner igjen mye av det Moore beretter om fra avisene, kanskje fordi han denne gang alene holder seg innenfor de amerikanske grensene.

Uansett hva man måtte mene om Moores agenda, og hans evne til å vri og vende på ting, så kan man ikke fornekte at «Capitalism» både er en interessant og svært så underholdende film. Som så mye annet, er det ingen grunn til å kjøpe Moores argumenter som den store sannheten, men hans argumenter er verdt å diskutere.

Spesielt hans pirking borti Wall Street og de store investeringsbankenes lange arm inn i maktens korridorer. Det er et faktum at mange innen statlig finans får høye stillinger på det private finansielle markedet i etterkant – eller hadde det i forkant av sin jobb med å passe statskassen. Det er et interessant faktum at Goldman Sachs, banken som fikk mange millioner dollar i hjelp, betalte en million dollar til Barack Obamas presidentkampanje og hadde tett bånd med den sittende president Bush.

Enda mer fascinerende er det at sjefen for å finne ut hvor de 900 millioner dollarene som bankene fikk, ble av, Elizabeth Warren, åpent innrømmer at hun ikke vet det. Det kom nemlig ingen ordre om at investeringsbankene måtte berette hva de brukte pengene til.

Moore forenkler, beretter og legger til et par vitser for moroskapets skyld. Scenene der han søker Wall Street for å få dem til å forklare ham hva som er stå strålende med et derivat, er ubetalelige. Han er ikke så sint som i «Sicko». «Capitalism: A Love Story» oppfordrer heller folk til å tenke, selvfølgelig mest i Moores baner.

Som ikke-amerikaner er det imidlertid vanskelig ikke å føle at Moore peker på en del sider av USA som alle burde tenke på. Som vanlig føler man seg lykkelig over bo i et land med et visst sikkerhetsnett som Norge.

SE VIDEO AV CAPITALISM: A LOVE STORY

HTML EMBED
video_embed(12855,1);
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken