Gå til sidens hovedinnhold

Carew og Tommy blir bok

Når Romeriksfotballen skal skrive sin historie fyller det 448 sider. Noen av dem om John Carew – og noen om Tom Lunds flørting med Aurskog.

Journalist Kjell Aasum har fått med seg syv gjesteskribenter i boka ”Fa kaka til Carew”. Ola Bernhus, Ola Johnsrud, Øyvind Nordli, Ole Kristen Harborg, Jon Haaland, Arnfinn Fagerli og Tom Stalsberg gir alle sitt bilde av Romeriksfotballen – der mye naturlig nok handler om Lillestrøm, men langt fra alt. For det begynte på Eidsvoll.

– Fotballen kom til Romerike tidlig på 1900-tallet. Det første kjente referatet er fra en kamp i Eidsvoll i 1904, forteller forfatter Kjell Aasum.

Gamle helter

Blant veteraner som får bred omtale kan nevnes Gunnar Arnesen, Rolf Wahl, Jan Tangen, Kai Sjøberg, Ranveig Karlsen og seks av spillerne som førte Strømmen IF opp i Hovedserien i 1949, med Nils Tømte i spissen.

Romerikes første landslagsspiller, Alf ”Kaka” Martinsen, gikk bort for snart 20 år siden, men bronselagets store stjerne presenteres over flere sider. Det samme med arbeiderfotballen og AIF, som Alf Martinsen var en del av som aktiv i Fram gjennom fem sesonger.

Aurskogs nesten-opprykk til eliteserien i 1966 er tilgodesett med tre sider, det samme er Eidsvold Turns kanonlag i 1974, som også var centimetre fra å ta steget opp i vår øverste serie. Fredrikstad vant den avgjørende kampen på Myhrer.

Underholdning og fakta

– Boka inneholder presentasjon og statistikk for samtlige 63 lokale klubber, et stort utvalg eldre og nyere fotografier, over 250 fotballhistorier, anekdoter og kuriosa for enhver smak, forteller forfatteren.

Som har kombinert lysten til å underholde med å lage en oppslagsbok. Og som har med intervjuer med profiler som John Carew, Tom Lund, Hege Riise og Arne Scheie.

Og apropos Tom Lund; visste du at han var nær overgang til Aurskog? Da hadde muligens et stykke norsk fotballhistorie sett annerledes ut¿

Les mer om det i ”Fra Kaka til Carew”. Utgiverne i Romeriksforlaget inngår gjerne avtale med klubber som vil selge boka på provisjonsbasis.