(SIDE2:) Til fredag har den britiske filmen «An Education» premiere. Den er regissert av danske Lone Scherfig, skrevet av Nick Hornby og bygger over Lynn Barbers egen beretning om sitt eget tenåringsliv.

Det 24 år gamle stjerneskuddet Carey Mullligan ble nominert til Oscar for sin innsats som den kloke tenåringsjenta og Orlando Bloom har offentlig sagt at han angrer som en hund på at han overlot rollen som dekadent livsnyter til Dominic Cooper.

Rollen som den unge jentas langt eldre forfører spilles av Peter Sarsgaard.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Historien er ikke så lite fascinerende. ikke minst fordi den minner oss på at det ikke er lenge siden kvinner måtte velge mellom karriere eller mann. I filmen har Lynn fått navnet Jenny, mens hennes eldre kjæreste Simon har fått navnet David.

LES MER:

Hun blir hetest i 2010

Forførte alle
Filmens Jenny er snart ferdig med ungdomsskolen. Og i den tidens England var det gjerne to valg; enten forlot man skolen og giftet seg kort tid etter ellers så gikk man til høyere utdanning, og da endte man gjerne opp som de ugifte lærerinnene på Jennys skole.

Jenny (eller Lynn) var fast bestemt på at hun ville til Oxford. Men så dukker David (Peter Sarsgaard) opp. Og med ham en voksenverden bestående av fin vin, dekadense, sex og, skal det vise seg, et røft møte med virkeligheten.

- Jeg møtte Simon Goldman da jeg var 16 og han var - han sa i alle fall - 27. Men han var antakelig et sted sent i 30-årene, skriver Lynn Barber i sin bok.

For Simon var slett ikke det han ga seg ut for å være. Men han klarte å sjarmere, ikke bare sine omgivelser, men spesielt Lynn Barbers foreldre som vips kastet de store ambisjonene de hadde for henne over den venstre skulderen og mente at ekteskap med en velstående mann var det datteren burde gå for.

Men Simon hadde på mange måter møtt sin likemann i 16 år gamle Lynne Barber. En ung dame som ikke ville la den åpenbare skamfølelsen knekke henne.

Lærte mye nyttig
For den virkelige Lynn (65) klarte å reise seg fra skammen og hun klarte å komme inn på Oxford. Og i sitt voksne liv ble hun en av de mer kjente journalistene og skribentene i England. Hun har vunnet en rekke priser og har skrevet for alt fra Penthouse til Vanity Fair, The Observer og The Sunday Times, som kapret henne så sent som i fjor. Hun er spesielt kjent for sine skarpe intervjuer.

«An Education» henviser ikke bare på hennes håp om en god utdannelse i den knappe etterkrigstiden, men også den utdannelsen hennes langt eldre elsker ga henne, både som mann og om mennesker og menneskers svik.

- Hva fikk jeg fra Simon. En utdannelse. Det foreldrene mine alltid ønsket jeg skulle få. Jeg lærte om dyre restauranter, luksushoteller og utenlandsreiser. Om antikviteter, Bergman-filmer og klassisk musikk. Alt dette var nyttig da jeg begynte å studere i Oxford. Men det var også en mye større bonus. Simon kurerte meg for et hvert ønske om å møte en sofistikert mann. Da jeg begynte å studere, ville jeg ingenting annet enn å møte en gutt på min egen alder. Jeg kom til å gifte meg, og forbli gift hele mitt liv, og det har jeg når jeg tenker over det Simon å takke for, skriver Lynn Barber.

SE VIDEO AV AN EDUCATION

HTML EMBED
video_embed(13044,1);