(Berlin/SIDE2:) - Ja, tenk. Johnny Depp! Carey Mulligan trenger ikke legge skjul på sin entusiasme der hun sitter nysminket og kun iført badekåpe i et av Berlins kjøligste rom under filmfestivalen i fjor februar.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Flere storfilmer på gang
Mulligan hadde nemlig en liten rolle mot Depp i «Public Enemies», og i april blir hun å se i den Nick Hornby-skrevne «An Education». Filmen er basert på den britiske journalisten Lynn Barbers egne opplevelser som tenåringsjente på 60-tallet som fikk sin «utdannelse» da hun innledet et forhold til en langt eldre mann. Filmen, og ikke minst Carey Mulligan (24), har vært en kjempesnakkis i filmmiljøet siden den gang.

I år kom bekreftelsen – en Golden Globe-nominasjon for rollen i nettopp «An Education».

Carey Mulligan er bare en av flere nykommere som spås å bryte gjennom eller bli store i 2010. Forskjellen fra enkelte andre er at Mulligan har jobb i over et år fremover. Hun er aktuell i filmatiseringen av «Never Let Me Go» med Keira Knightley, den amerikanske versjonen av danske «Brødre» med Natalie Portman og Tobey Maguire, «Wall Street 2» og flere andre filmer.

Unge foreldre
Katie Jarvis(18) er et nytt stort britisk talent som får sitt gjennombrudd i «Fish Tank». Hennes karriere spås å bli stor, men Jarvis ble mor i fjor og har således mer enn nok å sjonglere for tiden.

Og se opp for Aaron Johnson (19) som spiller John Lennon i Sam Taylor-Woods «Nowhere Man». Til den filmen kommer er de to mest berømt for å ha funnet hverandre, aldersforskjellen til tross. Enda større øyne har britene fått etter at de to nylig annonserte at de ventet sitt første barn sammen.

LES OGSÅ:Hun er 42, han er 19

Bonds kvinne
Og husker du Gemma Arterton (23), som døde en noe oljete død i «James Bond – Quantum of Solace»? Hun blir å se i «Clash of the Titans», men har ellers valgt de mindre filmene etter rollen som Bond-brud.

Et annet talent er amerikanske Gabourey Sidibe (26) i filmen «Precious». «Precious» regnes også som en av årets Oscar-kandidater og får norsk premiere denne våren. Foreløpig har den vært mest kjent som filmen som nærmest viser en helt ugjenkjennelig Mariah Carey som utslitt sosialarbeider. Men det er den 26 år gamle Gabourey eller Gabby som har fått mesteparten av rosen.

Hun spiller rollen som den overvektige analfabeten og tenåringsmoren Precious som opplever at hun er gravid for andre gang, voldtatt av sin far. Oppvokst med en mor som var gatesanger, fant Sidibe ut at college var den eneste løsningen og hun var nesten ferdig med psykologistudiet da hun ble bedt om å stille på audition til Lee Daniels' drama.

Anna Kendrick (24) skal gi George Clooney nok konkurranse om sjarmen i den snart premiereaktuelle «Up in the Air», en rolle 24-åringen allerede har hauket inn en Golden Globe-nominasjon for.

SE ANNA KENDRICK MED GEORGE CLOONEY HER

HTML EMBED
video_embed(12913,1);

Australske Mia Wasikowska (20) kan nok noen huske fra «Defiance» eller som Sophie i TV-serien «In Treatment». Men fra i vår vil hun være kjent for alle som Alice i Eventyrland i Tim Burtons nye storfilm.

SE ALICE IN WONDERLAND-TRAILEREN

HTML EMBED
video_embed(12644,1);

2010 spås også å bli de litt mer etablertes år. Sam Worthington (33) har fått en «flying start» i rollen som Jake Sully i «Avatar» og vi kan forvente oss mer variasjon fra Anne Hathaway (27) som blir å se både i «Alice i Eventyrland», i historien om Viagra «Love and Other Drugs», og hun starter «Spider-Man 4».

2724