Carla Bley and Her Remarkable Big Band
Appearing Nightly
Watt/ECM/Musikkoperatørene

Carla Bley, som har sitt etternavn etter ekteskapet med pianisten Paul Bley, runda tidligere i år 70. Det blei forhåpentligvis markert på mange slags vis – en av dem var utgivelsen av en storband-happening fra sommeren for to år siden.

Både som pianist, men ikke minst som komponist og arrangør har Carla Bley framstått som en av jazzens mest interessante utøvere. Hun var opprinnelig inspirert av Kurt Weill, men har etter hvert innkorporert ingredienser av blues, gospel, rock og cirkusmusikk og ikke minst store doser humor i uttrykket sitt.

Vi har møtt Bley i mange slags konstellasjoner, men av økonomiske årsaker har det blitt stadig sjeldnere i storbandsammenheng. Derfor er det ekstra hyggelig at hun sommeren 2006 så seg i stand til å legge ut på Europa-turné med et virkelig stjernelag.

Vi får møte bandet på den kjente klubben ”New Morning” i Paris og musikken er henta fra to kvelder med et begeistra publikum tilstede.

Bortsett fra standardlåta ”I Hadn’t Anyone Till You” har Bley skrevet og arrangert all musikken. Jovisst er det mulig å finne spor av andre kjente låter som for eksempel ”My Foolish Heart”, men Bley har på sitt personlige vis pakka det hele inn på en mesterlig måte.

Med et storband bestående av like mange europeere som amerikanere og med stjernsolister som trompeteren Lew Soloff, trombonisten Gary Valente, saksofonistene Wolfgang Puschnig og Andy Sheppard og ikke minst hennes partner på de fleste vis, elbassisten Steve Swallow, har Bley igjen samla et storband av ypperste kvalitet.

Dette swinger og groover noe vederstyggelig og hele tida er det musikalske smilet på lur. Carla Bley ser på ingen måte ut til å trappe ned og bra er det – hun er fortsatt en av den moderne jazzens mest spennende personligheter.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!