Gå til sidens hovedinnhold

- Det er på tide å ta en liten bloggpause

Side2-bloggerne reagerer på ekteparets blogg-løgner.

(SIDE2): De siste ukene har blogger Caroline Berg Eriksen vært i hardt vær. Først ble det kjent at hun har fotoshoppet flere av bildene av seg selv, og nå har også ektemann Lars-Kristian Eriksen innrømmet å ha skrevet kommentarer under falskt navn både på hennes og egen blogg - og gitt seg ut for å være blant annet både personlig trener og lege.

Han har også kommet med trusler mot andre som har kommentert på konas blogg.

LES mer: Knallharde anklager mot Fotballfrue
OG her: Innrømmer å ha jukset på bloggen

Den tidligere Fotballfrue-bloggeren får av Side2-leserne både sterk kritikk for å villede leserne sine, og sympati av de som mener det hele ikke er så ille.

Side2 har spurt tre av våre bloggere hva de synes om det som er gjort i kommentarfeltet - og om de selv har skrevet, fått andre til å skrive eller vært fristet til å skrive egne kommentarer under falskt navn.

Manipulering

Pappahjerte-blogger Peter Kihlman reagerer spesielt på at Fotballfrues ektemann har tatt på seg ulike ekspertroller når han har kommentert på sin kones blogg.

- Folk er veldig lett påvirkelige. Man tror på noen som underskriver med «lege», og da er det skummelt at han bevisst har brukt slike titler. Det virker veldig rart å utgi seg for å være en av leserne for å få sympati og vri på deres holdninger. Det er manipulering, mener Kihlman.

Norges mest populære pappablogger synes det er greit å kommentere kritikken i kommentarfeltene, men da må man bruke eget navn.

Selv synes han det aller beste er å la leserne ta diskusjonen, uten at han blander seg inn. Heldigvis opplever han ofte at trofaste lesere tar ham i forsvar hvis andre kommer med kritikk.

- Belønningen for ikke å gripe inn selv er å se at leserne gjør det.

Har aldri vurdert det samme

Kihlman skjønner likevel at det kan være fristende å svare på kritikken i kommentarfeltet. Han synes Caroline Berg Eriksen får veldig mye kritikk i perioder, og har forståelse for at det er vanskelig.

- Det er helt umulig å vite hvordan det er å ha 100.000 øyne på seg hver eneste dag, som ønsker å ta deg på det å ikke være perfekt. Sånn sett er det veldig greit å være en uformell pappablogger, sier han.

Selv har han aldri kommentert på egne innlegg under falsk navn. Det har han heller aldri vurdert å gjøre.

- Nei, jeg har ikke vært fristet til å gå inn å si «jeg er barnehagelærer og dette stemmer». Både jeg og frua kommenterer på mine blogginnlegg, men alltid under eget navn/alias.

Perfeksjonsjag

I etterkant av avsløringen om at Berg Eriksen har manipulert bilder, satt Kihlman igjen med følelsen av at perfeksjonsjaget har gått for langt.

Den følelsen er blitt forsterket etter at ektemannen innrømte at han har kommentert på konas blogg under falske navn.

- I stedet for å anklage dem for å være en kynisk pengemaskin, skal vi ikke legge inn et element av sympati? Det er trist og nesten litt sykelig. Hun ser jo smashing ut, hvorfor redigere bilder og forfalske kommentarer?

- Synd på dem

Berg Eriksen har skevet et innlegg på sin blogg, som svar på kommentar-juks-avsløringen. Hun skriver blant annet at det er svært tøft å leve med den daglige netthetsen.

LES mer: - Det gjør vondt å bli utsatt for nettmobbing hver eneste dag

Også blogger Kristin Gjelsvik sier hun synes synd på Berg Eiksen og ektemannen.

- Jeg synes forferdelig synd på både henne og hele familien. Det må være grisetøft å gå gjennom konstant netthets, og at veldig mange har deg under lupen og følger med til enhver tid. Det er alltid noen som er ute etter å ta henne, men når hun hele tiden fremstår som perfekt, kan nok dette virke svært provoserende for mange. Hos de aller fleste er ikke livet en dans på roser, og enkelte blir dermed veldig engasjert i å finne en sannhet, sier hun til Side2.

- Jeg synes det er helt utrolig at noen har i det hele tatt har tid til å snoke og snike såpass i Berg Eriksens blogg, men samtidig er det jo gjort noen uheldige funn den siste tiden, sier Kristin Gjelsvik, som har bloggen Styleconnection - der hun også har skrevet et innlegg om «juksingen» til Berg Eriksen.

- Skylder på leserne

Gjelsvik har tidligere reagert på avsløringene om at bloggeren har fotoshoppet bilder av seg selv – selv om hun selv har benektet at det skjer. Gjelsvik reagerer også på hvordan Berg Eriksen forsvarer bilde- og kommentar-juksingen på sin egen blogg.

LES mer her: - Det at hun legger skylden på leserne fikk meg til å tenne alle plugger

- Hun skriver på en måte som viser at hun synes veldig synd på seg selv. Hun inntar offerrollen, der hun enda en gang legger skylden på leserne sine. Dersom det er så vondt med all netthetsen at hun både må skylde på leserne og må ty til kommentarfeltet, der hun og ektemannen opptrer som lege og PT og gud vet hva, så er det på tide å ta en liten bloggpause. De kan jo ikke ha det helt optimalt akkurat nå.

Kjæresten kommenterer

Gjelsvik sier hun selv aldri har kommentert på egen blogg, og aldri vil gjøre det heller.

- Aldri i livet! Men det har forekommet ved få tilfeller at jeg har spurt venninner eller Dennis (Gjelsviks kjæreste, red.anm.). om de kan legge igjen en kommentar for å få litt sving på et blogginnlegg, og da har kommentaren blitt skrevet i deres navn! Å utgi seg for å være en annen person, en lege eller en offentlig person i den forstand er helt uhørt! Det samme er det å svare leserne slik på kommentarer du ikke liker. Det går faktisk ikke an!

- Veldig flaut!

Suzanne Aabel er kjent for å ikke være redd for å si hva hun mener, og har måtte tåle sin del kommentarerer fra nettroll. Hun mener det hele er flaut.

- Jeg tenker at den paddeflate unnskyldningen Lars-Kristian kom med til VG var på sin rette plass og at rent etisk er dette så i grenseland som man kan få det. Han har i motsetning til sin mye mer profesjonelle kone alltid skrevet mye «forsvar» av henne i affekt. Det er alltid veldig, veldig flaut. Dessuten ser det ut som om Caroline Berg Eriksen heller bør snakke for seg selv når det sitter en illsint indignert mann bak tastaturet og hytter med neven. At han føler sin egen utdannelse og karriere ikke er tilstrekkelig for å fremstå overbevisende, sier vel sitt. Livsstilsråd er ikke noe å fucke med.

Utkjemper sine egne slag

Hun sier til Side2 at hun svarer sine lesere i kommentarfeltet, men forteller at hun aldri har skrevet under falskt navn.

- Haha, nei hvorfor skulle jeg fremstå som noen andre? Jeg liker «å fighet my own battles». Men ja, det hender jeg kommenter: Her forleden skrev jeg «hva i hælvete skal det bety» til en slemming som skrev noe slemt. Undertegnet med full navn selvsagt. Ikke noe juks.

Heller ikke venner eller familie kommenterer på blogginnleggene hennes, sier Aabel.

- Nei, nei, nei men så har heller ikke jeg et like stort kjør på bloggen som det Frua har. Kjæresten min ville heller gravd seg et høl og blitt der enn å forsvare meg fra de slemme nett-trollene. Hallo? For det er jo bare det de er. Folk må bli litt mer tykkhudet. Uten å være redde for at det innebærer at man blir tykk. HAHA!

Har blitt et nettroll selv

Forfatter og journalist Oda Faremo Lindholm, som har skrevet boken Bullshitfilteret, er ikke overrasket over de falske kommentarene.

- Det at han har gjort det er ikke voldsomt overraskende, det vitner først og fremst om at en person som er så nære Caroline Berg Eriksen ikke bør sitt å filtrere gjennom alt dette. Han tar seg åpenbart så nær av det at han selv synker ned på samme nivå og blir et nettroll selv, mener Lindholm.

I Bullshitfilteret går Lindholm hardt ut mot stereotype kjønnsroller og seksualisering i dagens samfunn. Hun ønsker å gi unge jenter et redskap til å takle alt presset de utsettes for.

- Det er tydelig at folk, uavhengig av om de elsker eller hater henne, vil lese om dette livet hun har laget. Dessverre, kan man gjerne si. Bloggen er tuftet på et strengt perfeksjonsideal, og fram til nå har hun framstått som nærmest perfekt. Derfor er det naturligvis dumt for henne som merkevare at dette nå slår sprekker, mener Lindholm.

Eksternt apparat

Hun mener det er åpenbart at de to eierne av selskapet har en egeninteresse av å fremstille henne som godt likt, slik at bloggen blir attraktiv for annonsører.

- De må ta innover seg at bloggen er blitt så stor at folk kommer til å gå deg i sømmene. Da må man holde seg for god til å gjøre enkelte ting. De kan sikre seg ved å ta inn et apparat utenfra som for eksempel modererer kommentarfeltet, og som har bedre koll på det juridiske enn de to til tider har hatt, mener Lindholm.