Carsten Dahl – Arild Andersen – Jon Christensen
Space Is the Place
Storyville Records/MusikkLosen

Den danske pianisten Carsten Dahl har i en rekke konstellasjoner, både sine egne og andres, fortalt oss at han er en tangentbehandler på aller høyeste nivå. Han er en klangbehandler, en dynamiker og en komponist med et så personlig uttrykk at det nesten er uforståelig at han ikke befinner seg helt der oppe med de aller hippeste.

En som virkelig har skjønt hvilket enormt talent Dahl er i besittelse av, er vår egen superbassist Arild Andersen. Han har jobba med Dahl i en årrekke og de to har en kjemi som er sjelden. Hvem sin idé det var å invitere med den uforliknelige Jon Christensen på trommer vites ikke, men uansett var det en tanke av det storslåtte slaget.

Alle de 11 komposisjonene her er skrevet av Carsten Dahl. Likevel er det slik at denne trioen er et kollektiv og alle tre er like mye kreditert på plakaten eller rettere sagt coveret. Slik låter det da også: Her er det på ingen måte pianosolist med komp – her er det tre solister som er likeverdige og som går inn og ut av hverandres tanker og linjer på den meste naturlige måte.

Ofte legger Dahl premissene, men Andersen tar de videre og utvider dem og så Christensen da som er en musikalsk fargelegger hinsides det aller meste man kan forestille seg. Etter at Paul Motian gikk bort i fjor høst, er det ingen som er i nærheten av det uttrykket som Jon Christensen nå altså er aleine om. Christensens cymbalbruk er i mine ører det nærmeste jazzen kommer en Picasso – intet mindre.

“Space Is the Place” er det korrekte navnet på denne utgivelsen. Her er det rom og luft til alle – inkludert oss som lyttere, som forteller oss om modne, voksne og unike improvisatorer som ikke har noe å bevise og som derfor gjør det hele tida.