(SIDE2): Den amerikanske skuespillerinnen Celeste Holm døde søndag, 95 år gammel, melder den amerikanske nyhetsstasjonen NY1. Holm hadde hjerteproblemer og andre problemer knyttet til høy alder før hun døde.

Celeste Holm var født og oppvokst i New York, men hadde røtter i Rogaland, som enebarn av en norskfødt forsikringstjenestemann. Hun slo gjennom som skuespiller på Broadway i suksessen «Oklahoma!» i 1943, før hun deretter skapte seg en karriére på filmlerretet utover 1940- og 1950-tallet.

Fikk St. Olavs orden
Hun ble hedret med Oscar for beste kvinnelige birolle for «Mellom gentlemen» som kom ut i 1947. Holm huskes også for sin rolle i Bette Davis-klassikeren «Alt om Eva», som kom ut tre år senere.

Celeste Holm spilte i 1956 i «Fint folk flørter» mot Frank Sinatra, Bing Crosby og Grace Kelly. Hun hadde også store roller i en rekke tv-serier, og ble to ganger nominert til den gjeve Emmy-prisen. På 1980-tallet var hun å se på norske tv-skjermer i «Maktkamp på Falcon Crest».

46 år yngre ektemann
I 1957 ble Celeste Holm ifølge NTB tildelt St. Olavs Orden av 1. klasse av kong Olav for å ha reddet en av Norges nasjonalskatter, fullriggeren «Christian Radich». Hun har også engasjert seg for sosial rettferdighet i mange år som talskvinne for UNICEF. Hun har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame.

Tross sin etter hvert høye alder, har Celeste Holm holdt seg i aktivitet, og blir å se senere i år i romantiske «Driving me Crazy» og til neste år i ungdomskomedien «College Debts».

Celeste Holm var gift fem ganger, og giftet seg siste gang på sin 87-årsdag med den 41 år gamle operasangeren Frank Basile.

Sovnet inn hjemme
Hennes niese Amy Phillips fortalte ifølge NTB søndag til CNN at Holm hadde blitt lagt inn på et sykehus i New York i forrige uke. Hennes ektemann tok henne imidlertid med seg hjem igjen fredag.

- Hun døde fredfullt i sitt hjem i sin egen seng, med sin mann og sine venner og familie i nærheten, sier Amy Phillips til TV-kanalen.

Celeste Holm etterlater seg ektemann, to sønner og tre barnebarn.