Gå til sidens hovedinnhold

Slik forebygger du cellulliter

Har du først fått cellulitter, er de vanskelige å bli kvitt.

(SIDE2): Den beste måten å forebygge og redusere cellulitter, er enkel - og slitsom.

Cellulitter rammer ca. 85 prosent av alle voksne kvinner, og anses som en normal tilstand. Likevel er det mange som ikke er begeistret for den såkalte appelsinhuden, og hvert år brukes det store summer på ulike behandlinger som hevder å ha effekt mot cellulitter.

Artikkelen er levert av Trening.no

Dette til tross for at ingen behandling, kremer, operasjoner, massasje eller piller så langt har vist seg å ha en vitenskapelig dokumentert effekt mot cellulitter.

Her kan du lese mer om appelsinhud - cellulitter.

Stress, inaktivitet og hormoner øker risikoen

Stress, inaktivitet og p-piller ser ut til å øke risikoen for cellulitter, men gener har også betydning. Vektøkning fører til at cellulitter blir mer synlige, men også slanke kvinner kan være plaget.

Fettsuging vil ikke forbedre utseendet ved cellulitter. Tvert i mot - det kan få cellulittene til å se verre ut.

Det finnes en rekke behandlinger som hevder å skulle redusere eller fjerne cellulitter. Det kan være bruk av radiobølger, kremer, injeksjoner som blir satt i underhuden, massasje eller andre tiltak som skal gi bedre blodsirkulasjon, fjerne giftstoffer eller redusere overflødig væske.

Enkelte av behandlingsmetodene, for eksempel ulike injeksjoner som blir satt i underhuden, kan gi en rekke ubehagelige bivirkninger.

Ingen behandling med bevist effekt

I følge en oppsummering av den forskningsbaserte kunnskapen som ble presentert i Journal of Drugs in Dermatology i april 2008, har de beste av de tilgjengelige behandlingsmetodene gitt små forbedringer - som ikke vedvarer over tid. Studier som har sett på cellulittbehandling, er ofte mangelfulle og av dårlig kvalitet. Det er få testpersoner, kontrollgrupper mangler, forskerne er ikke blindet (de vet hvem som får hvilken behandling), og de har ikke klart å vise statistisk betydningsfulle virkninger.

Dermed bør lovnader om reduksjon av cellulitter ved bruk av ulike behandlingsmetoder kun anses som spekulasjoner, skriver forfatterne. De påpeker samtidig at det finnes behandlingsmetoder som ser interessante ut - blant annet bruk av en viss type laser (som foreløpig ikke er kommersielt tilgjengelig), men det gjenstår å se om studier kan bevise at disse faktisk har en effekt.

Her kan du lese mer om hva som må til for at en studie skal være av god kvalitet.

Mer muskler og mindre fett

Med andre ord, det finnes ingen metode som kan forhindre eller fjerne cellulitter. Men du kan forebygge og redusere cellulitter. Det kan du gjøre ved å:

- Spise sunt - mye grønnsaker, frukt og fiber
- Ikke røyke
- Sørge for nok væskeinntak
- Holde vekten
- Trene jevnlig

Dersom du holder deg slank og veltrent, kan dette langt på vei hjelpe mot og redusere cellulitter. Dersom du er overvektig, kan vektreduksjon hjelpe, men diett alene - uten trening og styrking av muskulaturen - har begrenset effekt sammenlignet med diett og trening.

Oppskriften er enkel, mer muskler og mindre fett i disse områdene - fører til mindre (synlige) cellulitter.

Øvelsene

Kondisjonstrening som løping, sykling eller bruk av stepmaskin er effektive redskap i kampen mot cellulittene. Disse øvelsene fører til at vi bruker mer energi og øker forbrenningen der og da.

Styrkeøvelser øker muskelmassen, og sammen med et sunt kosthold, vil disse to treningsformene gi et best mulig resultat for å minske cellulittene. Nyttige styrkeøvelser som går direkte på problemområdene, er:
Knebøy
Utfall
Lårpress
Liggende lårbøy i appara t
Stående tilbakeføring for hofte

Referanser
1. Wanner M, Avram M. An evidence-based assessment of treatments for cellulite. Journal of Drugs in Dermatology 2008; 7: 341. http://jddonline.com/articles/article_information/808
2. Norsk Elektronisk Legehåndbok http://legehandboka.no/
3. Mayo Clinic
4. MedlinePlus

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken