(SIDE2): Det knytter seg selvsagt stor spenning rundt det kongelige bryllupet i Sverige i morgen - hvilke kjole stiller kronprinsesse Victoria i, kyssebildene - men også meny og hva gjestene får i glassene sine.

I den forbindelse testet Side2 to eksklusive champagner - en med kongelige følelse, Krug, og en av de aller mest kjente og kanskje kuleste champagnene i verden, Bollinger. Hvis det er en av disse bryllupsgjestene får servert før middagen, kan de prise seg lykkelig. Ingenting er som edel champagne - og Krug og Bollinger er storebrødrene i denne klassen.

Bollinger, Aÿ-Champagne,Frankrike
(# 879, kr 399) Poeng: 92

Denne champagnen har lenge vært synonymt med James Bond - selv om man kanskje først og fremst tenker martini (shaken not stirred) når en tenker på agent 007, så har Bollinger alltid vært en del av filmene. Boblene flyter i de gamle James Bond-filmene, og champagnen fikk med et noe svært glamorøst og fartsfylt over seg.

Smaker godt gjør den selvsagt også! Gullaktig på farge, med en aroma av toast og epler. God mousse, deilige kremet - med lang ettersmak. Mineralsk på smak. Tørr, frisk og med meget god fylde og sødme.

Pinot Noir er viktigste drue i en Bollinger, men også chardonnay og pinot meunier. Champagnen drikkes gjerne til mat, men også som aperitiff.

Bollinger-champagnen ble skapt i 1829 av tyske Jacques Bollinger. Han slo seg sammen med Paul Renaudin og etter hvert vinbonden Hennequin de Villermont i byen Aÿ i Champagne. De bestemte seg for at den beste måten å lage den beste vinen på var å eie vinmarkene selv. Champangehuset Bollinger, Renaudin og Cie ble etablert. Barnebarnet Lily tok over bedriften på 1940-tallet, og var den som fikk champagnen inn på verdensmarkedet for alvor.

Selskapet eies fortsatt av Bollinger-familien, og er et av de siste selvstendige champagnehusene.

Les også:Side2 tester champagne

Krug Grande Cuvée, Brut , Reims, Frankrike
(# 3545, kr 1099) Poeng: 96

Gullgul på farge, med en aroma av mineraler, røde bær, eple og toast. Meget god fylde med nydelig syre, saftig og kraftig med deilig mousse. Med en svært lang, frisk og meget elegant ettersmak.

Drikkes gjerne til mat, men nytes også svært godt boble for boble...

Johann Joseph Krug virkeliggjorde drømmen om å skape den aller beste champagnen noen gang tilbake i 1843. Krug selv var kompromissløs på en ting - kvalitet. Krug kalles gjerne champagnenes Rolls-Royce - noe som betyr at den er en av verdens aller beste, dyreste og flotteste champagner.

Druene blir høstet på vinmarkene i Clos du Mesnil, og hoveddruen er som i Bollinger - pinot noir mikset med chardonnay og pinot meunier. Krug er i dag en av svært få champagneprodusenter som fortsatt gjærer basevinen i eikefat - derav prisen på boblene.

Begge disse champagnene er en dronning verdig - så gjenstår det å se om det er en av disse som velges til champagneglassene under det kongelige bryllup.

Følg Side2s kongeblogg her!