Gå til sidens hovedinnhold

Chili mot forkjølelse

I flere årtusener har mennesket anvendt ulike urter og matvarer i ulike medisinske sammenhenger.

Vi vet i dag at mange av teoriene stemmer og vi finner gode vitenskaplige forklaringer i henhold til virkningsmekanismer.

Renser luftveiene

Når det gjelder forkjølelsessymtomer, bronkitt og bihuleproblemer har chili vært en av de mest anvendte remedier. Matvarer, krydder og urter som fører til at slim i luftveiene blir mer flytende bidrar til at lungene kan lettere kvitte seg med sekresjoner, slik at de ikke blokkerer luftveiene. Slike matvarer kalles også mukokinetiske som kommer fra gresk og betyr at de ”beveger slimet”.

Kongen blant slike matvarer i kjøkkenapoteket er chili og andre sterke urter og kryddertyper. Den moderne medisinens far Hippocrates som levde rundt 460 f.Kr. anbefalte eddik og pepper mot symptomer ved luftveisinfeksjon.

Svette og tårer

Så snart vi spiser sterk krydret mat og den kommer i kontakt med munn, svelg og magesekk, sendes det signaler til hjernen, som aktiverer en nerve som kalles vagus. Denne kontrollerer funksjonen av slimproduserende kjertler som finnes spredt i luftveiene. Det fører til ganske umiddelbar økt produksjon av slim, tårer og svette, noe de fleste har opplevd etter å ha spist mat med eksempelvis mye chili.

Sterk mat kan hjelpe ved bihulebetennelse, vanlig forkjølelse, men også ved astma, høyfeber, kronisk bronkitt og emfysem. Det reduserer risiko for utvikling av emfysem hos røykere. Melk ser ut til å forverre symptomene ved luftveisinfeksjon fordi det virker akkurat motsatt enn eksempelvis chili. Mye melk mens man er forkjølet fører til mindre slimproduksjon som kan sette seg fast i luftveiene. Dette kan medføre til forlenget sykdomsforløp. Dette har forskerne ved Universitetet i Adelaid i Australia funnet ut.

Gode matråd mot forkjølelsesplager:

¿ Spis mat krydret med chili, tabasco, kajenpepper, sennep eller pepperrot

¿ Hvis ikke du liker å spise sterk mat, drypp 10-15 dråper tabasco eller annen sterk saus i et glass vann og drikk det.

¿ Lag deg en god kyllingsuppe (inneholder mye av aminosyre cystein som har lignende effekt som det slimløsende medikament acetylcystein) med masse fersk hvitløk opp i.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken