Det spesielle med denne bygården i Theresesgate 35 B i Oslo er at den er forbeholdt kvinner. I annonsen finner vi denne formuleringen:

«Leilighetene i Thereses gate 35 B kan kun eies og bebos av kvinner. Det er en ukes (+ postale dager) forkjøpsrett for aksjonærene i selskapet».

SELGE?Sjekk ut Meglerguiden

Daglig leder Martin Heier Larsen ved DnB Nor Eiendom avdeling St. Hanshaugen sier til Nettavisen at det er borettslagets vedtekter som sier at kun kvinner kan bo der.

Han forklarer at vedtektene er fra en tid der man ønsket å forbeholde visse boliger for kvinner.

- Kvinner ble skilt, eller de fant seg ikke en mann. Kvinner tjente dårligere, og kunne ha problemer i konkurranse med menn på boligmarkedet, sier han.

Larsen opplyser at det i dag bor mange eldre kvinner i borettslaget. De ønsker ikke mannlige beboere.

- Men er dette lov da - står slike vedtekter over loven?

- Dette tar vi ikke stilling til. Det er viktig å presisere at vi formidler boligen på vegne av en forbruker og ikke borettslaget eller dennes representanter. Vi må bare formidle eiendommen med de vedtektene som er, sier Larsen til Nettavisen

- Klar diskriminering
Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener dette er klar diskriminering.

- Dette burde likestillings- og diskrimineringsomudet ha sett på. Dette må jo være brudd på norsk lov, sier Dreyer til Nettavisen.

Likevel mener Dreyer at megler ikke kan gjøre annet enn å formidle leiligheten med de bestemmelsene som er, så lenge han opplyser kjøper om vedtektsbestemmelsene.

Dreyer vil nå ta saken inn til styret i NEF slik at de kan vurdere om det er brudd på lovverket.

Boligmarkedet følger du påBOLIGA.NO.

Styreleder Ingrid Schibsted Jacobsen i borettslaget sier til Nettavisen at likestillingsombudet har vurdert vedtektsbestemmelsene i borettslaget i Theresesgate 35 B. Det skjedde i 2003. Konklusjonen var da at borettslaget kunne fortsette sin praksis med kun å tillate kvinnelige beboere, opplyser hun.

Selv om den 44 kvadratmeter store leiligheten som nå er til salgs har eget bad, har majoriteten av leilighetene delt bad og toalett. Dette er årsaken til at man ikke vil tillate mannlige beboere.

Og flere menn har gjort bomtur i Thereses gate.

- Det har vært menn som har troppet opp til visning, og som ikke har vært klar over de spesielle vedtektsbestemmelsene, sier Martin Heier Larsen.

Ifølge Larsen aksepterer de fleste dette. Han tror de færreste orker å ta en kamp med borettslaget om vedtektenes gyldighet.

Larsen sier det er mange borettslag som har lignende vedtekter. Én vanlig bestemmelse Larsen mener er kritikkverdig, er den som hindrer beboere å ha husdyr.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).