Gå til sidens hovedinnhold

- Christian Tybring-Gjedde er fremmedfiendtlig

Svensk korrespondent i Norge lot seg ikke overbevise av Frps manøver.

Journalist Björn Lindahl, svensk frilanser som har dekket norsk politikk i 30 år og som sitter i styret for Utenrikskorrespondentenes forening i Norge, mener at norsk presse ikke forstår hvor stor Breivik-saken er i utenlandske medier.

- Alt som skrives om Norge har Breivik som en slags inngangsport, sier han.

Lindahl deltok tirsdag på Fremskrittspartiets pressekonferanse i Oslo, der de hadde invitert internasjonal presse for å ta til motmæle mot den måten partiet er blitt omtalt på internasjonalt.

Bakgrunnen er koblingen flere utenlandske medier har gjort mellom Frp og terrordømte Anders Behring Breivik.

Les også: - Breivik forlot oss fordi vi var for liberale

- Bruke snikislamisering igjen?
På pressekonferansen spurte Lindahl Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen om partiet angret på bruken av ordet «snikislamisering», og mente han langt på vei fikk et klart svar.

Solvik-Olsen mente at bruken av ordet var tatt ut av sin sammenheng, men innrømmet at det var et «dårlig bruk av ordet».

- Det dreide seg om eldrehjem der det ble krevd at kunstverk med griser som motiv skulle fjernes. Vi har mange muslimer i vårt parti, noe vi neppe kunne hatt hvis vi var muslimfiendtlige, påpekte han.

Lindahl sa til Nettavisen etter pressekonferansen at han ikke tror Frp ville bruke det ordet mer.

FpU-leder Himanshu Gulati, som også deltok på pressekonferansen, pekte på at partiet ikke kunne hatt medlemmer fra så mange land hvis det virkelig var innvandringsfiendtlig.

- Tybring-Gjedde er fremmedfiendtlig
Også uttalelser fra Frps fylkesleder i Oslo, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, ble brakt fram av utenlandske journalister.

Tybring-Gjedde er kjent blant annet for å ha kalt Groruddalen som en «enklave uten etniske nordmenn» og påstanden om at flertallet av innbyggerne i Oslo vil være asiater eller afrikanere innen 2050 dersom innvandringspolitikken ikke innstrammes.

Lindahl trakk frem et sitat gitt til franske kolleger av Tybring-Gjedde:

«Jeg står fremdeles fast ved at vi graver vår egen kulturelle og etiske grav her i Norge, og det gjør vi gjennom innvandringspolitikken.»

- Han sier vi graver vår egen grav, det er å være fremmedfiendtlig, sier Lindahl.

- Hvor lenge får han uttale seg slik?
- Tar Frp-ledelsen avstand fra slike utsagn?

- Jeg synes det er interessant å se hvor lenge Tybring-Gjedde kan uttale seg slik, sier Lindahl til Nettavisen.

Valgforsker Frank Aarebrot, som også svarte på spørsmål fra utenlandske journalister på Frps pressekonferanse, var ikke i tvil om svaret .

- Jeg er helt enig i at dette er klart fremmedfiendtlig, og det må være et problem for partiet i forhold til den linjen som Solvik-Olsen står for, mente Aarebrot.

Solvik-Olsen: - Ingen kommentar
- Er du enig med Aarebrot i at det er fremmedfiendtlig, Solvik-Olsen?

- Det får stå for Aarebrots regning, svarte Solvik-Olsen Nettavisen.

- Men hva mener du?

- Det vil jeg ikke kommentere, sa Solvik-Olsen til Nettavisen etter pressekonferansen.

Christian Tybring-Gjedde sier til Nettavisen at han er veldig såret over å bli beskyldt for å være «fremmedfiendtlig». Utover det, vil han ikke kommentere beskyldningene.

- Jeg velger å la Aarebrots kunnskapsløshet stå ubesvart. Aarebrots mangel på presseetisk dannelse er først og fremst en sak mellom han og hans arbeidsgiver, sier Tybring-Gjedde.

De to Frp-toppene fikk ellers støtte på flere punkt fra Aarebrot, som er professor i sammenlignende politikk. Han mente det var urettferdig og direkte galt å koble Frp med Anders Behring Breivik, selv om terroristen en periode var medlem av partiet.

FpU-leder: - Dårlig for Norge
FpU-leder Himanshu Gulati sier at han synes det er trist at Frp blir omtalt feilaktig i utenlandske medier.

- Hvor viktig var denne pressekonferansen for dere?

- For Fremskrittspartiet så har ikke dette så mye å si, for det norske folk vet hva vi står for - både de som liker oss og ikke liker oss. Men når det skrives direkte usannheter og gjøres hårreisende koblinger i utenlandsk presse, så kan det først og fremst skape et dårlig omdømme for Norge, sier Gulati til Nettavisen etter pressekonferansen.

- Vårt mål er bare å gi et så korrekt mulig bilde av hva vi står for og hva det norske politiske landskapet er, slik at ingen tror noe om verken Norge eller Frp som ikke stemmer, sier han.

- Føler du at dagens pressekonferanse var vellykket i så måte?

- Ja, jeg synes det var vellykket, stort oppmøte og mange spørsmål. Så håper jeg at det kan bidra til at det som skrives om oss er mer korrekt og ikke ting som er tatt fra luften, sier Gulati.

- Men det er jo en stor jobb å endre en internasjonal oppfatning. Vil det da holde med denne pressekonferansen?

- Dette er et bidrag fra vår side. Det største problemet med de verste artiklene er at det er gjort for dårlig research, det er for lite kildekritikk og man har rett og slett ikke giddet å sette seg inn i hva partiet står for. Så her har også journalister i utlandet et ansvar for å gjøre en bedre research. Vi forventer ikke at de skal like oss, men vi forventer at det som skrives om oss i alle fall skal være noenlunde redelig, sier han.

Kommentarer til denne saken