[Teknofil.no]: Nettleseren er uten tvil det viktigste programmet de fleste av oss har på datamaskinen. Vi bruker den først og fremst til vanlig surfing på webben, men det finnes også ganske mange webbaserte tjenester. Derfor er det viktig å velge den som passer best.

Vi har testet Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome og Safari, og sett på områder som grensesnittet (brukervennlighet), bokmerker, faner, utvidelser, innstillinger og synkronisering. Til slutt testet vi ut alle nettleserne i forhold til webstandarder og Javascript-ytelse.

Resultater

Her er oppsummeringen for nettleserne i alfabetisk rekkefølge. Vi kårer ikke vinner i denne testen, men trekker frem positive og negative egenskaper ved hver nettleser.

Chrome

Google tok nettbrukere med storm i 2008 med sin minimalistiske og raske nettleser. Søkegiganten fortsetter å levere varene.

Positivt: Rask, minimalistisk og har god støtte for webstandarder. Tilbyr innebygd synkronisering.
Negativt: Stor installasjonsfil. Bruker mye minne ved bruk av veldig mange (over 30) faner.

Klikk her for å lese hele testen av Chrome.

Firefox

En god alternativ nettleser som kan tilby et stort antall utvidelser, og som nå har fått innebygd mulighet for synkronisering.

Positivt: Har innebygd synkronisering, og tilbyr er stort antall utvidelser. Viser gode tall på to av fire Javascript-tester (ytelse).
Negativt: «Ny fane»-siden er blank (uten innhold).

Klikk her for å lese hele testen av Firefox.

Internet Explorer

En gammel traver som tidligere har fått mye pepper, men som nå er blitt modernisert. Nettleseren er blitt forbedret på flere området, blant annet innen sikkerhet.

Positivt: Minimalistisk grensesnitt. God fanefunksjon og sikkerhet. Godt tilpasset Windows 7
Negativt: Mangler innebygd synkroniseringsmulighet. Støtter ikke Windows XP. Funksjoner som bokmerker og utvidelser kunne vært løst på en bedre måte. Tilbyr et lite antall utvidelser (rundt 600).

Klikk her for å lese hele testen av Internet Explorer.

Opera

En norskprodusert nettleser som fortsatt ligger en del unna toppen når det gjelder markedsandeler, men kan friste med fleksibilitet og brukervennlighet.

Positivt: Brukervennlig og sikker. Mange innstillingsmuligheter og fleksibelt brukergrensesnitt. Opera kan styres med musebevegelser.
Negativt: Tilbyr få utvidelser (rundt 500).

Klikk her for å lese hele testen av Opera.

Safari

Nettleseren fra Apple sliter på flere områder, men kan skryte av enkeltfunksjoner som innebygd RSS-leser og Safari Reader (viser renere nettsider).

Positivt: Innebygd RSS-leser. Takler mange åpner faner ganske godt (bruker lite minne).
Negativt: Mangler innebygd synkronisering. Generelt dårlig på Javascript-testene, sammelignet med de andre nettleserne. Bokmerkefunksjonen kunne vært mer fleksibel. Få utvidelser tilgjengelige (220).

Klikk her for å lese hele testen av Safari.

Vil du vite mer?
Les hele testen av nettlesere på Hardware.no .