[Teknofil]: Teknobloggen Gizmodo og magasinet Maximum PC har begge fått fingrene i Googles første minibærbare, Cr-48, og kommet med sine vurderinger.

Men først, hva er så spesielt med denne maskinen? Først og fremst at den kun kommer med en nettleser, og er bygget for å gjøre alt over internett.

I stedet for å installere Word og Excel vil Google at du skal bruke kontorprogrammer du kan kjøre i nettleseren, som Google Docs eller Docs.com. I stedet for å ha e-posten din i Outlook kan du besøke Gmail. I stedet for å installere Photoshop kan du bruke den nye tjenesten Photoshop Express. Og så videre. Alt dette skjer inni Googles egen nettleser, Chrome.

Les også: Derfor flokker verden til Chrome

Google har lansert en egen nettbutikk for å finne programmer til nettleseren, kalt Chrome Web Store. For øyeblikket finnes det 68 programmer i butikken som er tilgjengelige for norske brukere.

Fordelen med at programmene ikke kjøres direkte på maskinen selv, er at du ikke trenger den heftigste maskinvaren.

En annen bonus er at du aldri trenger å tenke på å flytte rundt på dokumentene dine etter hvilken maskin eller mobil du sitter på. Alt er lagret på ett sted, og vil være der selv om du mister maskinen din eller disken din bryter sammen

Slik er Googles nye bærbare i bruk:
Se video av CR-48

Må være påkoblet
Ulempen med Cr-48 er at siden den ikke har noe fullblods operativsystem i bunn som Windows eller Mac OS, er den ganske ubrukelig uten nettilgang. Heldigvis har den innebygget 3G som sørger for at du alltid er på nett så lenge du har mobildekning.

Hva skjer så om linja ryker? Ifølge Google vil det være støtte for å jobbe med nettprogrammer som Google Docs i frakoblet modus. Dette fordrer imidlertid at programmene er skrevet i den nye HTML 5-standarden.

Foreløpig er det bare noen få utvalgte som har fått Googles bærbare i hende, men sniktittene fra Engadget og Maximum PC tyder på at vi har noe godt i vente.
Engadget konsentrerer seg om utseende på den nye minibærbare, og kaller den en Thinkpad designet for noen under 30. Her er ingen logoer, klistremerker, blinkende lys eller design-features – bare en matt, sort og lekker overflate.

Maximum PC har kikket nærmere på hvordan Cr-48 faktisk er i bruk, og sier maskinen er alt minibærbare burde ha vært fra starten av – lett, enkel og idiotsikker.

Det betyr ikke at magasinet mener maskinen er perfekt. De mener det er i overkant snilt å kalle Chrome OS for et operativsystem, og peker på at det er en nettleser og ikke så mye annet. Den såkalte app-butikken sier de ikke så mye om ennå, mest fordi det stort sett bare er nettsider i den foreløpig.

For PC-dyslektikerne
Maximum PC konkluderer med at Cr-48 på ingen måte en er PC for alle. De ser det primært som en maskin du kan dra med rundt uten å bekymre deg for at du mister alle data skulle den bli stjålet – all lagring skjer i nettskyen. I tillegg ser de et bruksområde for de virkelig data-ukyndige, da det skal svært vanskelig gjøres å knote til Cr-48s programvare.

Har du lyst på en minibærbar som virkelig sparker fra seg?
Vi ga MacBook Air 11" toppkarakter