Gå til sidens hovedinnhold

Verden flokker til denne nettleseren

Her kan du lese hvorfor Chrome er så populær.

[Teknofil]: Vi tilbringer stadig mer tid i nettleseren. Det er den som styrer opplevelsen enten du chatter på Facebook, skriver dokumenter i Google Docs eller sjekker eposten på Hotmail.

Har du en treg nettleser, vil du få en dårlig opplevelse av alle nettsidene du surfer på. Bruker du en usikker nettleser, er du et lett bytte for virusangrep og ondsinnede sider.

Hittil har det vært Microsoft og deres Internet Explorer som har regjert på nettet, med Firefox som nærmeste konmkurrent. Nå er det imidlertid et nytt navn som er på alles lepper: Google Chrome.

Les også: Slik velger du rett nettleser

Nettleseren ble lansert for ganske nøyaktig to år siden. Da var det et relativt enkelt program med få funksjoner, men siden har Google gjort hyppige og taktfaste oppgraderinger, og Chrome er i dag en komplett nettleser proppet med mange spennende funksjoner.

Skyter til værs
Mens andre nettlesere opplever at markedsandelen står stille eller faller, har Chrome skutt til værs, og brukes nå av 13 % av verdens nettbrukere.

Det er spesielt de mest avanserte databrukerne som har trykket nettleseren til brystet. Nettstedet Tech Crunch meldte nylig at hele 27,8 % av brukerne deres brukte Chrome. Dermed har den for første gang passert Firefox som lesernes favoritt.

Dette er forskjellen
Hva er det egentlig som gjør at Chrome er så popuiær? Her er noen av funksjonene mange setter pris på.

 • Automatisk oversettelse av nettsider
  Når du kommer inn på et utenlandsk nettsted spør nettleseren deg om du ønsker å få den oversatt til norsk. Dette skjer automatisk i bakgrunnen og rett i nettleservinduet, så du i praksis ikke merker hva slags språk siden hadde. Svarer du"Ja, alltid" vil nettleseren automatisk oversette alle sider på det språket, så du for eksempel kan surfe på japanske nettsider hele dagen lang uten å tenke over at de oversettes i bakgrunnen.

 • Tåler de verste sidene
  Du har kanskje opplevd at du besøker en nettside med feil på eller tunge animasjoner som gjør at både nettleseren og resten av datamaskinen din går gjørmetregt. Slikt lar ikke Chrome seg knekke av. Den kjører nemlig hver nettside som en egen "prosess", og det betyr at en treg nettside ikke trekker ned ytelsen på de andre. Og skulle siden kræsje helt, forblir nettleseren like stabil som før.

  Du kan til og med få opp en oversikt over hvor mye minne hver side bruker og lukke dem manuelt (Trykk Shift + Escape, eller Vis -> Utvikler -> Oppgavebehandling)

 • Surf anonymt i egen fane
  Ofte ønsker man å besøke nettsider uten at nettleseren skal registrere hvor man har vært eller legge igjen spor. Chrome lar deg åpne en ny fane der du surfer anonymt med et tastetrykk (Ctrl + Shift + N).

 • Super-adressefelt
  De fleste nettlesere krever at du klikker deg inn i et eget felt for å søke på Google eller andre søkemotorer. I Chrome kan du bare skrive rett inn i adressefeltet og trykke enter. Du sparer litt tid per søk, og i løpet av en dags surfing føles det veldig mye mer praktisk.
  (Tips: Trykk Ctrl + L så hopper markøren opp til søkefeltet så du kan begynne å skrive)

 • Enkel design
  Chrome har en av de mest strømlinjeformede designene blant nettlesere. Når du starter opp trenger du bare å forholde deg til et søkefelt, to pileknapper og en knapp for å laste siden på ny. Alt annet er skjult unna, slik at du kan fokusere helt og holdent på nettsidene du besøker.

 • Rask
  Etterhvert som vi bruker stadig mer av dagen i nettleseren, er det viktig at den er så rask og responsiv som mulig. Har du en gammel nettleser vil du bli overrasket av hvor raskt de nyeste nettleserne kan levere sidene til maskinen din. Om Chrome ikke alltid vinner alle hastighetstester, holder den seg jevnt i teten. Snart skal den også begynne å ta i bruk skjermkortet ditt for å bli enda raskere.

 • Oppdateres hver 6. uke
  Google har en svært ambisiøs plan for videreutvikling av Chrome. Selskapet har lovet at de fremover skal prøve å oppdatere nettleseren minst to ganger i kvartalet. Det betyr at nye funksjoner og forbedringer vil komme jevnt og trutt, i stedet for at man sitter og venter på større oppgraderinger som skal romme alt på en gang.

  (Tips: Du kan teste Chromes mest spenstige muligheter på ChromeExperiments.com)

Merk at mange av disse egenskapene ikke er eksklusive for Chrome, og finnes eller kan installeres på andre nettlesere gjennom tilleggsmoduler.

Fikk du lyst på nyttleser?
Her kan du lese om alternativene og laste ned Chrome

Kommentarer til denne saken