Gå til sidens hovedinnhold

Citigroup løfter Wall Street

Aksjemarkedet tar godt i mot at banken sier de igjen er blitt lønnsom.

Børsene i USA har fått en god start på dagen. Drevet et brev konsernsjefen i Citigroup har sendt til sine ansatte stiger aksjene i New York.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Den kjente Dow Jones-indeksen stiger 3,88 prosent til 6.800,81 poeng, mens S&P 500-indeksen stiger 4,23 prosent til 705,15 poeng. Dermed har indeksen igjen passert 700-poenggrensen. Nasdaq-indeksen er opp 4,72 prosent til 1.328,57 poeng.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Rally etter brev
I brevet til de ansatte skriver Vikram Pandit at banken gjør det langt bedre enn hva markedet antar. Han uttrykker misnøye med aksjekursen og feiltolkninger rundt selskapet. Så langt i 2009 har banken vært lønnsom og har hatt den beste utviklingen siden tredje kvartal 2007.

Citi-sjefen gir også uttrykk for å ha tro på bankens styrke etter å ha gjennomført interne stresstester.

- Det hjelper definitivt en del denne morgenen, sier sjeftrader Todd Leone hos Cowen & Co til CNNMoney.

Leone viser til at markedene var modne for et lite rally siden det ikke ble noe kursoppgang etter fusjonen mellom Merck og Schering-Plough.

HTML EMBED

Aksjemarkedet svarer med å sende kursen i Citigroup opp 22 prosent rett etter at handelen har startet.

Aksjonærene til Citigroup har vært de store taperne i forbindelse med at finanskrisen igjen har blusset opp for fullt. Banken har foreslått å konvertere preferanseaksjer til vanlige aksjer, og det vil medføre at myndighetene får større kontroll over banken. Formålet er å styrke kapitalsituasjonen og dermed bedre mulighetene for å tåle nye tap.

Sentralbanksjefen taler
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke har holdt en tale i Washington der han tar til orde for en gjennomgang av både lovbestemmelsene og regnskapsreglene i finanssektoren. Han presiserer at det er viktig å få på plass et system som skal dempe virkningene og dannelsen av bobler og kollaps. De svingningene og den usikkerheten som råder i finansmarkedene må løses.

- Det ser ut til at systemet fortsetter å heles, noe som er bra for aksjer. Det faktum at de nå prøver alt de kan for å gjøre systemet pålitelig bidrar til å dempe frykten, og dermed få folk tilbake i markedene, sier forvalter Peter Sorrentino i Huntington Asset Advisors til Bloomberg.

Flere av de amerikanske bankene stiger markant. JPMorgan Chase, Wells Fargo og Bank of America stiger mellom 10 og 15 prosent.

Varsler dårligere år
United Technologies har planer om å redusere antall jobber med 11.600 eller rundt 5 prosent av arbeidsstokken i inneværende år. Selskapet skal forsøke å gjenfinne lønnsomheten og restrukturer nå virksomheten. De jekker også ned forventningene til 2009.

For inneværende år venter de å legge frem et resultat som ligger mellom 4,3 og 4,9 dollar per aksje av en omsetning på 55 milliarder dollar. Dette er utenom restruktureringsavsetninger. Tidligere lå United Technologies egne forventninger på mellom 4,65 og 5,15 dollar per aksje i resultat av en omsetning på 57 milliarder dollar.

Ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters ligger forventningene til analytikerne på et resultat på 4,60 dollar per aksje av en omsetning på 55,21 milliarder dollar.

Ny lagernedgang
Engroslagrene i USA falt med 0,7 prosent i januar. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Tallene viser også at desember ble revidert til et fall på 1,5 prosent fra 1,4 prosent. Til tross for fallende engroslagre hadde økonomene forventet et større fall. Estimater innhentet av Dow Jones Newswire viser at forventningene lå på minus 1 prosent.

Følg utviklingen på Wall Street her.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken