Gå til sidens hovedinnhold

Ikke bare kokain

Men fortsatt no business like snowbiz.

Clipse
Til The Casket Drops
(Columbia/Sony)

Debutalbumet «Lord Willin’» var nesten perfekt, og viste seg å bli vrien å følge opp for brødrene Malice og Pusha. Men dog kun grunnet bransjerot. Clipses «Hell Hath No Fury» er en av verdens beste rapskiver. (Jeg fikk gåsehud da jeg skrev tittelen for tre sekunder siden.) Terningkast 6 går det nesten ikke å matche, men selv om Virginia-duoens tredje plate er deres svakeste, er det likevel en av årets tøffeste utgivelser.

Til tross for at gutta har forlatt sin mentor Pharrell Williams’ Star Trak-etikett, til fordel for ringreven Rick Rubin og Columbia, har The Neptunes gjort over halvparten av materialet, som selvfølgelig er hyggelig.

Det betyr ikke at Clipse ikke funker med andre produsenter. Åpningssporet «Freedom» fra Diddys Sean C & LV høres ut som dramatisk filmmusikk, altså en passende intro, mens «Kinda Like a Big Deal», i musikalsk regi av råtassen DJ Khalil, sitter som fot i hose via stødig Kanye West-bidrag.

LES ALLE MUSIKKANMELDELSENE PÅ SIDE2

Likevel er det klart at Clipse og Skateboard P er skapt for hverandre. Enten det er hard, catchy singalong som på «Doorman» eller minimalisme à la «Popular Demand (Popeyes)»: Clipses stil og rapping er fra øverste hylle. På sistnevnte byr Pharrell på en lekker kopi av gjesten Cam’ron og en enkel pianobeat, og samtidig som det høres lett ut å lage, lyder det bedre enn det meste akkurat nå.

«The pioneer of the coke rap, I'm dancing with the stars stepping on blow doing the toe-tap» spytter Malice uten å le, selv om han gliser inne i seg. Som alltid er kokainsalg den røde tråden, men i motsetning til mørke «Hell» toner Clipse ned brusdelen og holder det mer lystig, jamfør discolåten «All Eyes On Me» med den nesten obligatoriske Keri Hilson, samt «balladen» «I’m Good». Det hele uten at det blir hverken svett eller corny. Rett under den underholdende pisspraten finner vi to menn som tydeligvis har blitt mer modne.

VA-brødrene har gjort et mer variert album enn sin forrige, klassiske perle, og «Til The Casket Drops» minner heller ikke om pangdebuten. Malice og Pusha har dog fortsatt noen av de beste ørene i bransjen når det kommer til beats, mens få kan røre dem når det kommer til tekster og innsats på mikrofonen. Clipse er dette tiårets råeste rapduo.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken