(SIDE2): - Vi ville bli sterkere på sukkerfrie produkter og vi fant ut at både Coca-Cola Light og Tab Extra henvendte seg mest til den kvinnelige delen av befolkningen.Da vi gjorde undersøkelser fant vi ut at mange menn var på jakt etter å drikke sukkerfri brus, men at de to variantene som allerede var på markedet, ble ansett for å være «damedrikker», sier kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Norge, Stein Rommerud til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Macho fremtoning
På bakgrunn av den informasjonen var målet å gi menn mellom 15-25 år et sukkerfritt alternativ og de ville spissformulere det macho budskapet i markedsføringen.

- Vi hadde til hensikt å være provoserende og vi ser at dette har fungert fordi brusen selger best av alle de sukkerfrie alternativene våre. Og det bare i løpet av en toårs-periode.

Salgstallene fra Coca-Cola for 2007 viser at Coca-Cola Zero selger dobbelt så mye som den «sukkerfrie venninnen» Cola-light allerede, med henholdsvis 33,7 millioner liter i året og 16,9 millioner liter i året. Men det er den originale Coca colaen med sukker som selger aller mest og som troner på toppen med sine152,7 millioner liter.

Info om Coca-Cola Zero
Drikken er en lavkalorivariant av Coca-Cola, søtnet med aspartam og Acesulfam K.
Drikken ble introdusert i USA i 2005, og ble distribuert og solgt på det norske markedet fra og med lørdag 30. september 2006.

Les også: Kjeks til barn er sukkerbombe

Den europeiske befolkningen på 375 millioner mennesker konsumerer årlig ca. 2000 tonn med aspartam. Stoffet er 180-200 ganger søtere enn vanlig strøsukke, ifølge Pasienthåndboka.

26,5 sukkerbiter i vanlig Coca-Cola
Helsedirektoratet og Mattilsynet mener at mange forbrukere over tre år bør erstatte deler av sukkerinntaket sitt med kunstig søtstoff som aspartam. Vi spiser hver og en av oss om lag 5 g aspartam årlig, noe som tilsvarer et ekstra kilo med sukrose, som inneholder 4000 kcal (16.740 kJ) og som ville gi 0,5 kg vektøkning årlig. Med tanke på at vi i en halvliter med vanlig Coca-Cola finner hele 26,5 sukkerbiter kan det å bytte ut den sukkerholdige brusen gjøre mye for vekta.

Les saken: Mest sukker i cola

Dårlig rykte uten grunn
Aspartam har vært utsatt for mange linker til kreftfare og har ikke alltid hatt et godt rykte. Ifølge rådgiver Cecile Blom i Mattilsynet bør man dog ikke være bekymret.

- Aspartam er et meget gjennomvurdert stoff og det er få stoffer det er gjort så mye forskning på uten å finne noen som helst link til verken kreft eller andre farer, sier hun til Side2. Jeg syns derfor ikke man skal være redd for å få i seg dette stoffet, sier hun.

Slanker seg med lettbrus
Også de som holder vektnedgangskurs, som for eksempel Grete Roede, er positive til at de som vil ned i vekt drikker lettbrus, men informerer om at for noen kan det være en felle fordi man får lyst på andre søte ting når man drikker lettbrus.

Les også:Du spiser 30 poser chips i året

- Et høyt inntak av lightbrus hos noen bidrar til å opprettholde et sug etter noe søtt. Det er ingen kjent fysiologisk forklaring på dette, men forskning viser at noen reagerer med å spise andre søte ting når de drikker light brus, sier ernæringsfysiolog Kari Bugge i Grete Roede AS til Side2.

- Vi anbefaler først og fremst å drikke vann. Når det gjelder brus, så sier vi at man gjerne kan drikke light brus, men da helst når du skal kose deg litt ekstra. Vi prøver å formidle at selv om light brus ikke bidrar med kalorier, så er den like skadelig på tennene som annen brus. Syren i brusen angriper emaljen, og emajjeskader er vonde å reparere, sier hun.

Ingredienser i Coca-Cola Zero varierer i forskjellige markeder:

Merk at E150d er listet som Sulfite ammonia caramel i E-nummertabellen, så det er i praksis det samme som karamell.
I Norsk Coca-Cola Zero står det angitt at brusen har en fenylalaninkilde. Dette er antagelig fra Aspartam.
Coca Cola Zero er tilsatt 34,5 mg koffein, omtrentlig det samme som vanlig Coca Cola (som har 34 mg koffein) [4].

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!