(SIDE2:) - Jeg elsker Chanel, og eier fire Chanel-vesker og to par Chanel-sko, og alle disse er blant det aller kjæreste jeg har i garderoben, sier Elles sjefredaktør Signy Fardal til Side2.

Hun er ikke alene om å være begeistret for Chanel.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

For tiden ruller to filmer om Coco Chanel over lerretet på kino. Den ene med Anna Mouglalis og Mads Mikkelsen i hovedrollene i «Coco Chanel & Igor Stravinsky», den andre «Coco før Chanel».

Filmene har fått interessen for Chanels design til å gå i taket, samtidig som de forteller om en usedvanlig kvinne som få har visst veldig mye om.

Endret sin egen historie
Coco Chanel skapte på mange måter seg selv. Det har ikke vært enkelt å skrive biografier om damen fordi hun selv fordekte eller fant på ting om sin egen fortid.

Blant annet endret hun fødselsdato med hele ti år. Filmen «Coco Chanel & Igor Stravinsky» handler om et angivelig forhold mellom de to størrelsene, men kun angivelig. Om det virkelig var noe mellom dem, strides biografene.

Ingen av filmene er store lanseringer, det vil si at de har gått ut i flere enn 20 kopier, men de trekker begge jevnt et stødig besøk.

- Jeg tror vi kan si at 85 prosent av de som ser «Coco før Chanel» er kvinner, sier markedssjef i SFNorge, Janne Holmboe, til Side2. Hun forteller at «Coco før Chanel» går litt mot strømmen ved at besøket bare ser ut til å bli bedre i uke to enn i uke én. De fleste filmer legger stor vekt på premierehelgen for det er da gjerne flest kommer.

- Og det er nok slik at det er flest kvinner i de store byene som går og ser filmen, sier Holmboe.

Coco før Chanel:Fascinerende Coco

- Føler meg alltid stilfull
En av dem var Pia Haraldsen.

- Chanel har i alle år vært min favoritt motehus og jeg ser på Coco Chanel som et forbilde. Hun var en sterk og modig kvinne som var forut for sin tid. Hun jobbet seg opp fra ingenting og skapte sitt eget verdensherredømme ut fra tanken om at kvinner kan kle seg like praktisk som menn, uten å miste verdighet eller eleganse. Det er klassisk, tidløst og man føler seg alltid stilfull, sier Pia Haraldsen om hvorfor hun velger seg Chanel.

Henne-redaktør Ellen Arnstad mener at Chanel revolusjonerte kvinnerollen og at hun er en rollemodell som historien ikke må glemme.

- Hun gikk motstrøms i sin samtid; klippet håret guttekort og innførte bukser for kvinner. Dermed signaliserte hun en helt ny type klassisk mote for kvinner, og en helt ny type autoritet. I tillegg var Coco Chanel en beinhard forretningskvinne og gründer, og det var en sjeldenhet på 1920-tallet. Og når klærne og designen hennes fortsatt bare er «til å dø for», sier det alt om den kraften og karismaen denne kvinnen hadde, mener Ellen Arnstad.

Hot og trendy
Coco Chanel var ikke bare en bevisst moteskaper som frigjorde kvinnene fra korsettet i sin tid. Hun hadde også sans for PR. Hun fikk sine berømte venner blant skuespillerfiffen til å kle seg i hennes kreasjoner.

Men det sies at det var da Marilyn Monroe uttalte at hun ikke sov i annet enn Chanel No. 5 at salget og navnet ble sementert for all ettertid.

- Chanel-stilen er aktuell som aldri før. Svart og hvitt, snittet, bruken av perler og smykker, den sofistikerte, men bevisste kvinnen. Smart og feminin i en helt utmerket kombinasjon! Ja, virkelig evnen til å ha to tanker i hodet på en gang, sier Henne-sjef Ellen Arnstad.

Elle-sjef Signy Fardal mener at noe av hemmeligheten ligger i Karl Lagerfelds håndtering.

- Chanel oser klasse og stil, og dagens designer Karl Lagerfeld klarer å beholde Cocos signarturstil samtidig med at han hver eneste sesong gir kolleksjonene sine en trendy vri. sier hun.

Lagerfelds hånd og PR-sans kan også sees i de to filmene om Coco Chanel.

– Jeg plukket ut noen få klesplagg selv fra samlingen, men det var Karl Lagerfeld som valgte ut det meste. Dette er hans domene, sa Anna Moulglalis som spilte Coco i filmen «Coco Chanel og Igor Stravinsky» til Side2 under årets filmfestival i Cannes.

Coco Chanel & Igor Stravinsky: Stilig, men blodfattig Chanel

2337