Gå til sidens hovedinnhold

Fire sterke julegavetips

Gylne dråper kan være gode gaver.

Sliter du med den siste gaven til far, en gammel onkel eller kanskje kjæresten? Her er fire gode og morsomme alternativer fra polhyllene.

For mange blir det ikke ordentlig jul uten «Grevinnen og hovmesteren» lille julaften. Den slitesterke sketsjen med den engelske komikeren Freddie Frinton og May Warden har fått kultstatus i mange land, og alle kjenner replikken «Same procedure as every year, James!».

I Norge har den vært vist hvert år siden 1980, og nå har «Grevinnen og hovmesteren» fått en norsk «avlegger» - denne gang i flaskeform.

Grevinnen og Hovmesteren Akevitt
Det er den lille akevittprodusenten Kannestein DA, som blant annet står bak akevittene Storm og Sterk Storm, som nylig lanserte Grevinnen & Hovmesteren Akevitt sammen med arvingene etter forfatteren som skrev sketsjen.

- Sketsjen ble opprinnelig skrevet av den britiske forfatteren Lauri Wylie på 1920-tallet. Det var først i 1963 at den ble filmatisert, forteller Jan Arild Slinning i Kannestein DA.

Resultatet har en blitt en lys gyllen akevitt, som dufter av sitrus, karve og anis. Den er middels fyldig akevitt, og smaken har distinkt sitruspreg. En akevitt som både egner seg som snaps eller som følge til mat. Akevitten tilhører bestillingsutvalget, men finnes også i utvalgte polutsalg i de fleste fylkene.

Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO
Cognachuset Bache-Gabrielsen har denne julen etter flere års fravær tatt opp igjen tradisjonen med å tilby Julecognac. Det er kjellermester Jean-Philippe Bergier som smakt seg gjennom en rekke sovende fat, og komponert en konjakk full av julesmak.

Julecognacen er blandet av destillater fra Fins Bois, Grande Champagne, Petite Champagne og Borderies, og med noen eldre og noen yngre bestandeler gir dette en gjennomsnittsalder på over 20 år.

Resultatet er en cognac med distinkt Bache-Gabrielsen-preg, men rikere og rundere - og rett og slett mer julete. Cognacen smaker av appelsin, tørkede frukter og krydder. Produktet kommer i begrenset opplag, og er utsolgt fra leverandør - men er fortsatt tilgjengelig i en rekke polutsalg.

Gilde Juleaquavit
Gilde Juleaquavit kommer i år i sin 25. tapning, og årets utgave inneholder fortsatt dråper fra den aller første produksjonen, samt rester fra alle de øvrige årgangene - noe som bidrar til at juleakevitten beholder sin karakteristiske smak år etter år.

Juleakevitten har distinkt preg av karve og av tradisjonelle akevittkrydder

Alternativet for den som liker en akevitt som avec, er Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit. Den ekstra modnete varianten holder samme prosentstyrke som den vanlige juleakevitten, og har samme smaksbilde - men er mye rundere i smaken. Den er også litt søtligere enn den vanlige juleakevitten.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken