Gå til sidens hovedinnhold

10-åring ble mamma

Men hun er ikke verdens yngste.

(SIDE2): Et sykehus i Colombia fikk sjokk da den 10 år gamle jenta ankom med store smerter og blødninger. Det viste seg at fødselen var i gang - hun var 39 uker på vei og legene bestemte seg for keisersnitt.

Den lille jenta ble mamma til en sunn og frisk datter, begge to blir tatt vare på ved prematuravdelingen på sykehuset.

Verdens yngste
Jenta, som ikke er navngitt, har skapt stor forskrekkelse i Colombia og resten av verden ved å bli en av verdens yngste mødre.Det skal ha ifølge den britiske avisen Daily Mail ha vært første gang jenta var på sykehus i forbindelse med graviditeten.

Etter fødselen skal jenta ifølge kolombianske nyhetssendinger ha nektet å gi datteren brystmelk.

10-åringen er en del av indianerstammen Wayuu bosatt på halvøya La Guajira helt nord i landet, på grensen mot Venezuela.

Kan anmelde
Kolombiansk politi kan anmelde faren for sex med mindreårige, men landets grunnlov garanterer for at Wayuu-stammen har sin egen autonomi. Det betyr at stammen har selvstyre og holder egne kulturelle tradisjoner i hevd. Det viser seg at dette tilfelle ikke er det første i stammesamfunnet, men at flere svært unge jenter har fått barn tidligere.

Stammen har heller ikke fortalt hvem som kan være far til barnet. Kolombianske medier skriver at det kan dreie seg om en 15 år gammel gutt, mens andre tror det er en mann i 30-årene som er faren.

- VI har allerede sett lignende tilfeller fra Wayuu-jenter. I en tid da jentene burde leke med dukker, skal de plutselig ta seg av en baby. Det er sjokkerende, sier direktør ved sykehuset, Efraín Pacheco Casadiego, til kolombianske medier.

Men likevel må stammens kultur respekteres, og både sykehuset og foreldreorganisasjonen Colombiano Bienestar Familiar sier de må trå varsomt siden stammen har selvstyre.

Verdens yngste
Selv om jenta med sine ti år er sjokkerende ung til å bli mor, finnes et annet tilfelle i Peru om en jente som bare var fem år da det viste seg at hun var gravid. Hun hadde en tilstand av svært tidlig utviklet pubertet

Lina Medina var bare fem år da hun ble brakt til sykehus med magesmerter, og legene skjønte snart at det usannsynlige hadde funnet sted - hun var gravid. Hun fikk en liten gutt ved keisersnitt, og de to vokste opp i samme familie i den tro at Lina var hans søster, og ikke mor. Først da han var 10 år fikk han vite sannheten.

Lina er 78 år i dag og lever fremdeles i et belastet område utenfor Lima, men sønnen døde av benmargssvikt i en alder av 40 år. Hun skal aldri ha snakket om hvem som var far til barnet, og man vet ikke med sikkerhet hvem det var.

Tilfelle har blitt kalt oppspinn i årenes løp, men leger har i dag kommet til at dette kan forekomme selv om det er ekstremt sjelden i så ung alder.

Mens tenåringsgraviditeter er et stort problem i både England og USA, er antallet tenåringsmødre her til lands rekordlav. De yngste mødrene i Norge er 13 år gamle.

Kommentarer til denne saken