For noen uker siden avslørte, og tettet, Microsoft et gigantisk hull i Windows som i bunn og grunn gjorde Windows-maskiner sårbare for angrep uten at maskinen måtte gjøre annet enn å være koblet til internett. Sikkerhetshullet var i samme delen av Windows som muliggjorde noen av historiens mest aggressive virusangrep, blant annet Blaster.

Sprer seg på flere måter
Når en maskin først er infisert så sprer viruset seg også på andre måter, blant annet gjennom minnepinner som plugges i maskinene.

Men selv om Microsoft har gjort en oppdatering for problemet tilgjengelig, så betyr ikke det at databrukere verden over faktisk benytter seg av muligheten til å oppdatere datamaskinene sine. Det har gjort at et nytt «supervirus» har dukket opp, kjent som ormen «Conficker» eller «Downadup».

Over ni millioner maskiner infisert
Nå melder sikkerhetsselskapet viruset skal ha spredd seg til over ni millioner datamaskiner verden over, og én million nye maskiner blir infisert hver dag.

- Dette er enormt, muligens det største viruset vi noensinne har hatt, sier sikkerhetsekspert David Perry i sikkerhetsselskapet Trend Micro til nyhetsbyrået AFP.

(saken fortsetter under bildet)

Dette angrepet skaper stort hodebry for sikkerhetsselskapene. For det første endrer bakmennene taktikk for å holde seg skjult hele tiden, og for det andre endres ormen hele tiden.

Gjør foreløpig ingen skade
Og noen begynner nå virkelig å klø seg i hodet. Selv om nå over 9 millioner datamaskiner er infisert, så har ormen så langt ikke forsøkt å gjøre noen normal skadelig aktivitet. Ingen spam spres, ingen tjenestenetkangrep utføres – og datamaskinene blir ikke overlesset med pop-ups.

- Jeg tror dette er «bad guys» som tester ut ny teknologi i felten. Hvis Conflicker viser seg å fungere bra, så kan de gå ut og selge skadelig programvare. Det er et enormt marked for dette, sier sikkerhetseksperten.

Bygger opp for å dele opp
- Her har vi et stort, stort utbrudd, og de fortsetter å endre sin fremgangsmåte for å øke størrelsen på det. De kan øke dette til et enormt botnet for så å dele det opp og selge det til andre kriminelle på markedet, frykter Perry.

Det eneste en har oppdaget så langt er at nettverket av datamaskiner som blir infisert brukes til å samarbeide om å knekke passord på andre datamaskiner.

Knekker passord
- Downadup bruker ren regnestyrke [brute force] fra det infiserte nettverket av boter til å knekke passordene på datamaskinene som det vil angripe. Dette er noe vi aldri før har sett.

Perry anbefaler nå brukere verden over til å styrke passordene på sine datamaskiner kraftig.

Her kan du få tips til å lage gode passord som er enkle å huske.

Oppdater nå!
For å unngå at du blir infisert er det viktig å kjøre Windows Update regelmessig, og ikke minst ikke skru av automatiske oppdateringer.

F-secure har også laget et eget verktøy for å fjerne ormen fra infiserte maskiner, selv om du ikke har antivirusprogramvare installert.

Sikre dine data med SafeBackup!