Klikk på kartet for å navigere deg rundt og se hvor viruset har spredd seg, og hvor mange som er smittet og døde.

I skrivende stund, torsdag morgen, er 170 personer bekreftet døde og nesten 8.000 smittet av coronaviruset.

Forberedt på smitte til Norge

I en rapport skriver Verdens helseorganisasjon (WHO) at inkubasjonsperioden antas å være mellom to og ti dager. Gabriel Leung, som leder Li Ka Shing-fakultetet for medisin ved Universitetet i Hongkong, opplyste på en pressekonferanse mandag at deres forskning tyder på at rundt 44.000 personer er i inkubasjonsstadiet for sykdommen.

Leung, som brukes som smittevernekspert av myndighetene i Hongkong, sier at hans forskerteam regner med at antall smittede vil dobles hver sjette dag hvis man ser bort fra tiltak som myndighetene setter inn.

Som kartet i toppen av saken viser har viruset spredd seg til Europa. Totalt ni personer i Tyskland og Frankrike, og en person i Finland, har fått påvist smitten. Folkehelseinstituttet er forberedt på at smitten kan komme også til Norge.

Tirsdag ettermiddag opplyser instituttet at de nå har analysert prøver fra personer med luftveissymptomer som nylig har vært i utbruddsområdene i Kina, eller har hatt kontakt med personer som er smittet.

Hittil har laboratoriet ved Folkehelseinstituttet mottatt færre enn fem prøver, og alle har vært negative («ikke smittet»). De opplyser at de vil komme med oppdaterte tall for gjennomførte tester senere i uken.

Ingen vaksine

Blant de smittede så langt har noen kun fått milde symptomer, mens andre har blitt alvorlig syke og noen er døde. Så langt finnes det ingen vaksine mot det nyoppdagede viruset. Eldre mennesker og personer med dårlig helse er mest utsatt.

Helseminister Bent Høie (H) har til Nettavisen omtalt situasjonen som bekymringsfull.

– Det er bekymringsfullt med utbrudd av et nytt og tidligere ukjent virus fra Kina. Viruset kan gi lungebetennelse og har blitt spredd til flere andre land. Situasjonen er under utvikling, og reiseråd oppdateres på Folkehelseinstituttets hjemmesider så snart ny informasjon er tilgjengelig, sier han.

Utenriksdepartementet (UD) har oppfordret norske reisende til å registrere seg på reiseregistrering.no, og ta kontakt med den norske ambassaden i Beijing eller UDs operative senter på telefon 23 95 00 00, dersom man har behov for konsulær bistand.