Gå til sidens hovedinnhold

- Jo yngre mann, jo bedre

Det er et biologisk argument for å være en «cougar».

(SIDE2): Av diverse årsaker så blir ikke nødvendigvis kvinner mødre i den mest gunstige alderen (sett ut fra det å kunne bli gravid enklest) – som er i 20-årene. Faktisk er det stadig flere som venter til de har passert 30, før de blir mamma for første gang.

43 1/2

Og det er ikke så lurt, dersom barn er et ønske. Det er ti ganger så vanskelig for kvinner på 43 år å bli gravid, som det er for ei på 37, skriver dailymail.co.uk.

Men har man først blitt voksen, det vil si tippet over i 40-åra, så er det en fordel å velge en mann som er yngre – muligens av flere årsaker - men altså i hvert fall dersom det er graviditet som er målet.

For jo eldre mannen blir, jo vanskeligere blir det for damer over 40 år å bli gravide viser det seg. Den gylne alderen på mannen er faktisk 43 ½ år. Er han eldre enn det, minimeres sjansene raskt.

Egget fikser spermien

De kanadiske forskere bak studien, mener årsakene er mannensspermier. Det står i kontrast til vanlige antakelser, om at kvinners egg og muligheter til å bli gravide raskt forsvinner etter fylte 40, mens mannen kan reprodusere i årevis.

Men kvaliteten på spermien blir dårligere med åra. Hos en ung kvinne er eggene i stand til å reparere en defekt på spermien, men eldre egg er det vanskeligere.

- Yngre kvinners egg kan fikse defekter på det genetiske materiale hos spermien, men kvinner over 40 klarer ikke det. Det tyder på at kvinner når kvinner nærmer seg 40 og menn er i begynnelsen av 40-årene, så slår en mannlig biologisk klokke inn, sier Michael Dahan ved McGill universitetet i Montreal til dailymail.co.uk.

LES også:Verden kan gå videre uten menn

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cougar-time

Dermed er det kanskje ikke så dumt å være en cougar – enkvinne som er sammen med en (langt) yngre mann - fordi de altså har bedre spermkvalitet.

Eller som Dahan sier:

- Ideelt sett, jo yngre jo bedre. Det er faktisk et biologisk argument for cougar-fenomenet.

I undersøkelsen har Dahan og hans kollega undersøkt 631 kvinner mellom 40 og 46 år, som er under IVF-behandling. Deres mannlige partnere var i alderen 25 til 73 år. Kvinnene ble delt i de som hadde barn og de uten, og snittalderen på menn som ikke hadde barn var da 43 ½ år. Det var uavhengig av kvinnens alder.

Kommentarer til denne saken