Gå til sidens hovedinnhold

Vi tester kjendischampagnen Cristal

Vi møtte champagnegiganten og smakte på de dyre dråpene.

(LXUS.no) Etter flere års ventetid er endelig verdens mest eksklusive sprudlevann tilgjengelig på norske restauranter. Vi møtte Damien Motte fra Louis Roederer og han delte villig av herlighetene. Skal vi tro Mariah Carey og Jay-Z er Cristal verdens beste champagne, men Roederer har mer å by på.

LES OGSÅ: Cristal klart for Norge

Cristal Cuvèe 2002, som nå snart vil bli å få kjøpt i utvalgte norske restauranter, er faktisk riktig så god. Den er frisk og lett, med duft av epler, gjærbakst og sitrus. Her er det ikke spor av fat eller toast. Om enn noe lukket er den full av potensial, og kan godt ligge på hylla i 15 år til.

Det kan diskuteres om den er verdt prisen, men det er ingen tvil om at et salig snev av luksus og eksklusivitet brer seg i kroppen når du nipper til den. Her er du i selskap med filmikoner, rockestjerner og kongelige fra hele verden.

Ikke bare Cristal

Selv om Cristal er Roederers flaggskip har det familiedrevne champagnehuset definitivt mer krutt å komme med. Når merket nå lanseres i Norge, vil kjøpesultne vinentusiaster i første omgang bare få tilgang til Cristal på restauranter og utesteder.

LES MER LUKSUS PÅ www.LXUS.no

Tre andre utgaver av Roederer du også kan få fatt i er Brut Premier, Vintage og Brut Rosè. Vinene vil nok ikke komme i polhyllene før i september, og de som ønsker å kjøpe en flaske Cristal med hjem, må sannsynligvis vente enda lenger.

Men det er ingen grunn til å fortvile. Roederers vintagechampagner er minst like velsmakende som Cristal, kanskje til og med enda bedre. Kraftige, modne viner med flott syre og mye særpreg. Dette er gode matchampagner, så løp og kjøp!

I keiserlig selskap

Cristal er en vintagechampagne og produseres bare i de aller beste årgangene. Den er den første champagnen i verden som ble laget utelukkende på de beste druene fra vinhøsten, og var spesialbestilt av Tsar Alexander II av Russland.

Tidlig på 1900-tallet ble Cristal laget med opptil 120 gram sukker per liter, noe som tilsvarer en søt dessertvin. Dagens versjon har forandret seg mye og lages med mellom 8 og 9 gram.

Den karakteristiske flasken stammer også fra denne perioden. Å snikmyrde russiske kongelige var en populær fritidssyssel, og tsaren var trolig ganske paranoid. Med blankt glass i flasken kunne han se om champagnen var forgiftet, og uten uthulingen i flaskebunnen slapp han å bekymre seg for at noen plasserte bomber der.

LES MER: Champagne Louis Roederer