HTML EMBED

Cruiseskip kan være så proppet de bare makter med god mat og spennende tidsfordriv, og det er sant som Odd Børretzen synger at det noen ganger er helt all right å være i båt. Likevel er og blir den største fordelen med cruise som ferieform, at du kan tas med til en rekke spennende reisemål på bedagelig vis. Men hva får man egenlig ut av havnebesøkene på et gjennomsnittelig cruise?

Kort og intenst på cruise

Opplevelsen av de forlokkende og eksotiske stedene i cruisekatalogen kan fort bli en skuffelse, dersom landloven er lovelig kort, cruisehavna avsidesliggende, guidingen hektisk og trengselen med andre turister stor.
Et rederi som har tatt konsekvensen av dette er Silversea Cruises. I løpet av 2012 lanserer de 19 nye, eksklusive ekskursjoner, mange av dem over flere dager og med vekt på unike og luksuriøse opplevelser, som å oppleve ville pandaer i Kina, brevandring i Argentina eller ørkentur i Namibia.
– Vi lar våre gjester tilbringe mer tid til å oppdage og oppleve den sanne lokale kulturen, arven og unikheten hvert av disse stedene representerer, sier Dairus Mehta, luksusrederiets visepresident for luft- og landbaserte programmer.

Privat guide på cruise

For deg som ønsker litt ekstra ut av havnebesøkene, finnes det flere gode, om enn ofte kostbare, alternativ til hektiske dagsutflukter i flokk.
Mange cruiserederier, og spesielt de i luksusklassen, har for eksempel egen concierge-service om bord. Der kan du bestille spesialsydde ekskursjoner og opplevelser med privat guide.
Om skipet ikke har slik service, kan du kontakte reisebyråer god tid i forhånd, eller selskap som har spesialisert seg på private ekskursjoner fra cruisehavner, som for eksempel Artisans of Leisure.

Silversea satser på cruise-ekskusjoner

Et selskap som satser ekstra på landbaserte luksusopplevelser for tiden, er Silversea Cruises, som i løpet av 2012 lanserer en rekke eksklusive ekskursjoner. Her er et lite utvalg.

Cruise dypt i Amazonas

Fem dager i Amazonas inkludert besøk i byen Manaus og opphold i Amazon Ecpoark Jungle Lodge. Opplevelsen koster 21 200 kr per person, og er tilgengelig for de som seiler 7. januar med Silver Whisper fra Fort Lauderdale til Rio de Janeiro.

Cruise og ørkensol i Namibia

To dager i Namibias ørken med overnatting i Sossusvlei Desert Lodge. Landskapet er spektakulært, ikke minst ved soloppgang og –nedgang. Tilgjengelig under Silver Winds cruise som starter 13. februar fra Cape Town til Las Palmas, og ekskursjonen koster 8700 per person.

Cruise med elefantbesøk i Sør-Afrika

Tre dager i Addo Elephant National Park i Sør-Afrika som har den høyeste elefanttettheten i verden. Innlosjering i luksuslodger med terrasseutsikt til passerende elefantflokker. Koster 17 380 per person og tilbys på cruise t/r Cape Town med Silver Wind i januar og februar.

Cruise med brevandring i Argentina

Den gigantiske isbreen Perito Moreni i Argentina er en av få i verden som fremdeles vokser. En tolvtimers ekskursjon hit koster 11 700 kroner for de som tar Silver Spirits cruise 27. januar fra Santiago til Buenos Aires.

Cruise med panda og klosterbesøk i Kina

Besøk Chengdu Panda Breeding Reserach Center der det bor rundt 1000 ville pandaer, og fly deretter til den tibetanske hovedstaden Lhasa for et klosterbesøk. Opplevelsen koster 21 700 kr og er tilgjengelig på Silver Whispers seilas som går 3. mars fra Hong Kong til Shanghai.

7 tips for cruise-ekskursjoner

Slik får du mest ut av cruisets havnebesøk:

1. Planlegg hva du vil se og oppleve i god tid, og sjekk hva cruiset tilbyr av utflukter.
2. Se etter cruise der dere ligger mer enn én dag i enkelte havner. Ellers er det svært begrenset hva du rekker. Forhør deg eventuelt om mulighetene for å hoppe av skipet i én havn og på i en annen noen dager senere.
3. Velg mindre skip som kan gå til små havner nærmere bykjerne og attraksjoner. Det kan være mye tid å spare, og mengden cruiseturister er mindre.
4. Sjekk hvor enkelt det er å komme seg fra cruisehavnene til det du vil oppleve. Dette varierer kraftig fra sted til sted.
5. Sjekk om skipet tilbyr private, spesialsydde ekskursjoner der dere ikke guides i store flokker.
6. Husk at du kan bruke andre guider og byråer enn skipets egne for ekskursjoner, men bestill i god tid.
7. Sett av et par ekstra feriedager i hver ende av cruiset, dersom det starter og/eller ender et sted eller i nærheten av noe du har lyst til å utforske.