(SIDE2): Klær er en nokså vanlig julegave, særlig mellom kjærester.

En klassisk situasjon at du får feil størrelse, men ifølge en ny undersøkelse er det flere problemer; rundt halvparten av norske kvinner får klær de rett og slett ikke vil ha!

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Det er Cubus som, i samarbeid med InFact og Norstat, har funnet ut hva vi egentlig ønsker oss til jul. Undersøkelsen er gjort over telefon med 1000 kvinner og menn.

Dette ønsker kvinner seg:

1. Hverdagsklær

2. Yttertøy

3. Undertøy

4. Festklær

5. Tilbehør

Ønsker seg hverdagsklær
Over halvparten av kvinnene ønsker seg klær til jul, og dette gjelder i større grad yngre kvinner. Samtidig kjøper yngre menn mer klær til kjæresten enn eldre. Men det er ikke festklær som står øverst på gjestelista.

Ifølge undersøkelsen ønsker jenter seg hverdagsklær til jul. Gensere og T-skjorter i første omgang, så yttertøy. På tredjeplass kommer undertøy og morgenkåper.

Det er også geografiske forskjeller. Hverdagstøy er mer populært på sør/øst-landet enn resten.

- Vanskelig for menn
Klassikere som skjerf og vesker er derimot ikke populært.

- Det er vanskelig for menn å kjøpe tilbehør, for de har kanskje ikke så peiling på smaken til partneren. Det er for eksempel lettere for venninner, for de er mer obersvante, sier Cubus' faste stylist Patricia Nazareno til Side2.

Dette får de:

1. Undertøy

2. Yttertøy

3. Morgenkåpe

4. Genser/topp

5. Skjerf

Gir likevel undertøy
Men menn er tydeligvis mer opptatt av å gi kjæresten gaver de selv har glede av. Hele 4 av 10 planlegger å gi undertøy til jul, og dette gjelder særlig menn under 45 år.

- Mange menn syntes nok det er veldig romantisk å gi undertøy, det er jo en slags bekreftelse på at man liker kroppen til kjæresten sin, mener Nazareno. Hun erfarer at salget av undertøy og kosmetikk stiger i juletida.

- Folk kjøper mest svart og hvitt, men det rosa settet er vårt mest solgte akkurat nå, forteller hun og legger til at kvinner gjerne skaffer seg undertøy selv og dermed ikke er like interessert i å få det i gave.

Dette blir resultatet
Klesbutikkene får en strøm av kunder som vil bytte julegaver over nyttår. Feil størrelse og feil snitt er de vanligste feilene menn gjør.

Ifølge undersøkelsen oppgir over halvparten av kvinnene at de sjeldent får klesplagg de faktisk ønsker seg av partneren. Menn i Nord-Norge scorer derimot oftere enn andre, og rundt halvparten av kvinnene her er som regel fornøyd.

Generelt gir også nordlendinger mer klær enn menn i resten av landet.

- Kvinner bestemmer
Det er foreløpig ikke gjort undersøkelser på hva slags klær menn ønsker seg til jul, mot hva de får. Modell Rikke Kalsveen (21) tror det skyldes at kvinner rett og slett bestemmer.

- Menn kjøper det de tror kvinner vil ha. Kvinner kjøper det de vil menn skal gå i, sier hun.

Bildene er tatt i og utenfor Cubus' storfilial på Karl Johan i Oslo
Stylist: Patricia Nazareno

1296

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!