(SIDE2): Curry er en rett med krydret saus, en gryterett, fra Asia. Krydderet curry – eller karri som vi sier på norsk, er et blandingskrydder som kan bestå av opptil 20 forskjellige krydder.

Farge- og smaksrikt
Både thailandske og indiske markeder bugner av forskjellige tørkede krydderblandinger og fargerike karripastaer.

Du finnes røde pastaer med mye frisk eller tørket rød chili, gule med mye gurkemeie, og grønne med grønn chili og friske urter. Styrkegraden er svært varierende. Det samme er ingrediensene. Du kan få tak i alt fra milde pastaer som alle kan tåle, til svært sterke.

Madras-vindaloo-tendaloo
Thailandske karripastaer er som oftest laget av friske urter. Men den tilsynelatende friske og kjølige grønne karripastaen er faktisk veldig sterk.

Indisk mat har fem styrkegrader: mild, medium, madras, vindaloo og tendaloo. Sistnevnte, som er brennheit, er sjelden å få tak i som karripasta og -pulver i Norge, men vindaloo er virkelig sterk den også.

Skal skille seg
Hemmeligheten med et skikkelig karrimåltid er å steke pastaen i stekepanna eller woken først. Stek så lenge av oljen i pastaen skiller seg. Deretter tilsetter du de øvrige ingrediensene som f.eks. kokosmelk, kylling eller fisk, i tillegg til grønnsaker.

Lag din egen
Her i Vesten importerer vi karripasta på glass eller boks, men aller best resultat får du hvis du lager pastaen selv.

En karripasta kan du egentlig lage som du vil. Har du et knippe av dine yndlingskrydder og urter, og du vet disse går godt sammen, kan du følge framgangsmåten til rød eller grønn karripasta under. Bland dem i en blender eller morter.

Karri-isterninger
Din egen karripasta kan oppbevares i kjøleskap i opptil tre uker. Men for all del, ha den i en lufttett beholder, ellers blir alle de andre matvarene i kjøleskapet infisert med karrismak.

En annen smart konserveringsmetode er å ta spiseskjeer med pasta i et isbitbrett, dekke det til, og legge det i fryseren. Når pastaen er fryst, kan du løsne terningene og oppbevare dem i en frysepose i fryseren. Det er bare å ta ut terningene en halvtime før du lager mat. Fryser du karripastaen, holder den seg i fire måneder.

Rød karripasta
Grønn karripasta
Indisk eggekarri
Panangkarri med kylling og peanøtter
Burmensk gul fiskekarri
Kylling i grønn curry
Scampi med kokosmelk og rød curry

Kilder: «Den store asiatiske kokeboken» (Spektrum), «Indisk mat, kultur karri og kulfi», bombaydarbar.no

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!