(SIDE2): Til helgen er det meldt strålende sol igjen, og 10 grader i hovedstaden. Det er flere grunner til at du kan juble over dette.

Solskinn er en av kroppens viktigste kilder til D-vitamin, og nå viser to uavhengige forskningsprosjekter at nettopp dette vitaminet er viktig for et godt og langt liv. De to studiene som begge ble offentliggjort denne uken, konkluderer med at det er viktig å få i seg nok vitamin D. D-vitaminet styrker beinbygningen hos barn, og forlenger livet til eldre, viser studiene ifølge AFP.

Sjekk været der du bor.

Den ene forskningsrapporten, som offentliggjøres i aprilutgaven til «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», konkluderer med at D-vitaminmangel kan knyttes til økt dødelighet blant eldre kvinner. Undersøkelsen er gjennomført ved at østerrikske forskere har fulgt 960 sykehjemsbeboere med en snittalder på 84 år.

Solskinn er en viktig D-vitaminkilde, og studien knytter D-vitaminmangelen hos de eldre til at de ofte har vanskelig for å bevege seg selv, og dermed sliter med å komme seg ut i solen.

Forhindrer bruddskader
Den østerrikske studien gikk over to år, og 30 prosent av de 960 deltakerne døde i løpet av perioden. Av disse fikk hele 93 prosent påvist D-vitaminmangel.

Tidligere studier har vist at mangel på vitamin D også øker risikoen for skjelettsykdommer hos eldre. En annen forskningsrapport som ble kjent denne uken, viser at også barn og unge har godt av å få i seg nok D-vitamin.

Studien viser at nok D-vitamin senker risikoen for å utvikle utmattelsesbrudd, såkalt stressfraktur. Denne typen skader kan forekomme når skjelettet stadig overbelastes, og fører oftest til benbrudd. Bruddene skjer som regel på grunn av overbelastning på grunn av trening, hardt underlag, dårlige sko, eller fordi andre skader fører til at kroppen belaster nye områder.

Makrell, laks og tran
Denne amerikanske studien fulgte 6700 jenter over sju år, og viser at vitamin D er viktigere for å unngå stressfrakturer enn kalsium, særlig blant jenter som driver med belastende aktiviteter (idrett, turn og lignende) i minst en time daglig.

- Det er ikke dokumentert at inntak av kalsium og melkeprodukter virker beskyttende mot å utvikle stressfraktur, skriver forskerne.

Kroppen bruker de solrike månedene til å lagre D-vitamin, men andre viktige kilder til vitaminet er ost, makrell, laks og tran.