Nikons D3-kamera har blitt kåret til verdens beste profesjonelle kamera av TIPA, men det er åpenbart ikke nok. Selskapet lanserer i dag en ny versjon av kamerat som har fått navnet D3x, og åpner dermed en helt ny verden.

Oppløsning vs. hastighet
Forskjellen mellom D3x og D3 er den samme som mellom Canons to toppmodeller med lignende forskjeller i modellbetegnelsene, nemlig 1Ds og 1D:

Det ene er laget for ekstremt raske serieopptak, typisk for aktiv fotografering av ting i bevegelse, mens den andre modeller er laget for ekstrem oppløsning, primært for studiobruk.

Ekstrem oppløsning
D3x tilhører den sistnevnte kategorien med en oppløsning på hyggelige 24,5 megapiksler som skapes fra en helt ny CMOS-sensor med mikolinsematrise uten gap som vi kjenner fra D3 og D300.

Om det hørtes komplisert ut betyr det i praksis at det ikke er noen mellomrom mellom hvert enkelt lysfølsomt punkt på bildebrikken, slik vi ser på de fleste andre digitalkameraer. Det betyr at en større del av CMOS-sensoren registrerer lys, som igjen betyr at bildebrikken blir mer lysfølsom.

Med denne oppløsningen blir kameraet en direkte konkurrent til Sony Alpha A900 som har samme oppløsning.

Falsk 16-bit
Ryktene har gått i lang tid før denne lanseringen, og et av de heteste tipsene har vært at RAW-filene fra kameraet skal ha 16 bits fargedybde. Dette viser seg å ikke stemme. Kameraet behandler riktignok filene med 16 bit internt i prosessoren, mens RAW-filene fra kameraet er på 14 bit.

Det følger derimot med programvare som skal oppskalere RAW-filene til 16-bits TIFF-bilder på utrolige 140 megabyte, men interpolering er ikke det samme som fullverdig 16-bit.

5 bilder i sekundet
Kameraet kan for øvrig ta 5 bilder i sekundet på full oppløsning, og 7 bilder i sekundet med DX-beskjæring. DX er formatet på de fysisk mindre bildebrikkene som benyttes på Nikons billigere speilreflekskameraer, og på D3x skal DX-beskjæringen være på 10 megapiksler.

«Normalt» ISO-område
For øvrig har kameraet en kalibrert ISO på 100-1600, med ukalibrert utvidelse på 50-6400. Til sammenligning har D3 en ukalibrert mulighet på 100-25600.

Den ekstreme forskjellen på høyeste ISO viser forskjellen i bruksområder på kameraet der D3 er ment i et langt mer aktivt miljø, gjerne med dårlig belysning. D3x er derimot laget mer for kontrollert belysning i studio.

For øvrig har kameraet en stor søker med 100 prosent dekning, og en 3 tommers TFT-skjerm på hele 920.000 bildepunkter. Som profesjonelle kameraer bør være så er også D3x laget i magnesium og forseglet for fukt og støv.

Straks i butikken
Kameraet skal dukke opp i butikkene helga før jul, og prisen blir veiledende på relativt betydelige 69.990 kroner. Da må du kjøpe optikk i tillegg.