Gå til sidens hovedinnhold

Da Siv kjøpte leilighet i 2006 startet et åtte år langt boligmareritt

- Jeg har mistet en halv million kroner, som var alt jeg hadde, sier Siv Anita Olsen (45).

(TROMSØ) Nord 24: Da Siv Anita Olsen (45) flyttet til Tromsø i 2006, skjøt hun inn en halv million kroner for en 43 kvadratmeter stor leilighet i borettslaget Tomasjord Amfi.

Planen var å bygge opp egenkapital, for dermed å kjøpe noe større etter hvert som sønnen ble eldre.

Slik gikk det ikke.

- Leiligheten er for trang for en voksen og en ungdom. Men vi er fanget her. Vi kommer oss ikke ut, forteller Olsen til Nord 24.

Mens Tromsø-folk flest har blitt boligmillionærer de siste årene, er historien om Tomasjord Amfi en fortelling om hvor galt det kan gå i boligmarkedet.

Tilbake sitter knappe 150 personer som har mistet all sin egenkapital og blitt leietakere i sine egne hjem.

- Dette har vart i mange år. Å holde på med dette så lenge har tatt på både kropp og sinn. Det tragiske er at dette gjelder så mange. Folk har stått i gangene og grått etter hvert som de dårlige nyhetene har kommet inn. Det er mange triste skjebner her i nabolaget, sier Olsen.

Opp mot 20.000 i måneden i fellesgjeld

Nybygde borettslag som Tomasjord Amfi ble i midten av forrige tiår rått markedsført til unge boligkjøpere. Lave innskudd og lave månedlige utgifter på fellesgjelden, gjorde det plutselig mulig for «alle» å komme seg inn på boligmarkedet – hvor alle piler pekte oppover.

Men gjennom 2007 og 2008 gikk norske boligrenter kraftig opp. De rundt 150 andelshaverne på Tomasjord Amfi så etter utallige rentehopp på månedlige fellesgjeld-regninger opp mot 20.000 kroner på det verste.

Men verst av alt: Borettslaget var ikke medlem i borettslagenes fond for husleiegaranti. Etter hvert som andelshaverne i de fem blokkene ikke klarte å betale for seg, ble regningen lempet over på naboene.

- Vi visste ikke hvor mye vi skulle betale fra måned til måned. Det var helt uforutsigbart, forteller Olsen til Nord 24.

Til slutt gikk Tomasjord Amfi konkurs i 2010. Siden da har beboerne måtte leie sine egne leiligheter. I mellomtiden har boligmassen blitt solgt til Ragde Eiendom for 230 millioner kroner.

- Får igjen 16 prosent

Fire år etter konkursen, nærmer det seg punktum for det mangeårige boligmarerittet.

Ifølge bobestyrer og advokat Ingar N. Olsen, vil en såkalt fordringsprøvelse finne sted om drøye tre uker.

Han håper de som eide andeler i borettslaget, kan få utbetalt penger for sine tapte innskudd over nyåret.

- Det er for tidlig å si noe om hvor mye de tidligere andelshaverne vil få av kravene de har meldt inn. Før jeg kan gi et endelig svar på dette, må boets regnskap revideres, sier Olsen til Nord 24.

Siv Anita Olsen har imidlertid fått et hint om hvor mye hun vil få igjen av de 500.000 kronene hun investerte i 2006.

I et brev som nylig er sendt ut til beboerne i borettslaget, står det at hun må belage seg på å få tilbake mindre penger enn hun selv trodde.

Siden hun kjøpte leiligheten av en tidligere eier, er hennes krav blitt redusert til 340.000 kroner, som var det opprinnelige innskuddet pluss kostnaden av en parkeringsplass.

Av det kan hun forvente å få igjen omtrent 25 prosent, altså nærmere åtti tusen kroner.

- Vi får altså 25.000 per 100.000 kroner. Det er ille å se at vi blir avspist med smuler. Vi er blitt helt ubeskrivelig dårlig behandlet, forteller hun.

Får ikke kjøpt nytt

Olsen ser på fremtidsutsiktene som dystre. All egenkapitalen er borte, og med en husleie på 7.500 kroner måneden har hun ikke hatt anledning til å spare opp penger til et nytt boligkjøp.

Til sammen estimerer hun at hun inkludert husleie, drift og fellesutgifter har betalt godt over 1,2 millioner kroner etter at hun flyttet inn for nesten åtte år siden.

- Vi er fanget i denne situasjonen. Jeg har mistet en halv million kroner, som var alt jeg hadde etter at jeg pusset opp og solgte en bolig i Oslo. Å komme seg inn på boligmarkedet igjen er bare å glemme, sier hun til Nord 24.

Over 20 mill skal deles

Etter konkursen i 2010, har husleien som beboerne har betalt gått inn til boet, som også har inndrevet borettslagets utestående krav.

Etter salget av boligmassen sitter boet igjen med om lag 21,5 millioner kroner, som skal deles ut til kreditorene - der i blant de omtrent 150 personene som satt med andeler i Tomasjord Amfi.

Beboernes krav er etter loven definert som «alminnelige uprioriterte krav», fordi staten og arbeidstakere alltid skal ha henholdsvis første og andreprioritet ved konkursoppgjør, opplyser bobestyrer Ingar N. Olsen.

- Men her er det bare én ansatt å ta hensyn til, med et relativt beskjedent krav. Det betyr at det er de uprioriterte kravene, og her under de tidligere andelshaverne, som får mesteparten, sier han.

Olsen, som har styrt boet i fire år, synes at historien om Tomasjord Amfi er tragisk.

- I denne saken er det bare tapere, sier Olsen.

Les flere saker hos Nord 24.

Kommentarer til denne saken