Gå til sidens hovedinnhold

Dagbladets PFU-trippel

Dagbladet står for tre av 19 klagesaker i tirsdagens PFU-møte.

Tirsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) byr på tre klager mot Dagbladet. I den ene har avisen nærmest bedt om å bli felt.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

De tre klagene mot Dagbladet er av forskjellig karakter, men i ett av tilfellene ønsker ikke Dagbladet å bestride klagen. Der legger avisen seg flat og bøyer av for kritikken. Det er advokat Inger J. Dehli som på vegne av klienter har klaget Dagbladet inn for PFU.

«NARKOBANDE».
I forbindelse med Overhalla-drapene navnga Dagbladet jenta som ble utsatt for seksuelle overgrep som første medium. Det resulterte i at de pårørendes bistandsadvokat klaget avisen inn for PFU.

Les også: Dagbladet legger seg paddeflat

Videre har advokat Berit Reiss-Andersen klaget inn Dagbladet på vegne av sin klient etter at avisen slo opp at klienten var involvert i narkotikanettverk under tittelen «Favorittdesigneren til Mette-Marit tiltalt - Var med i NARKOBANDE».

Ifølge klagen er avisens omtale forhåndsdømmende og usaklig. I tillegg mener klageren det ikke var grunnlag for å identifisere tiltalte på et så tidlig stadium i straffesaken.

Navngi
Aker og Røkke-sfæren var i PFU i forrige måned, da mot TV 2 Nyhetene. Denne gangen er det derimot indirekte etter at avisen slo tittelen «Røkke-selskap hyret svindeldømt». I ingressen skriver avisen «Da Aker Yards trengte elektrikere, hyret de en bedrageridømt konkursgjengangers selskap. Nå krever 32 polakker 1,6 millioner kroner fra det tidligere Røkke-selskapet.»

Les også: Dagbladet på klagetoppen

- Reportasjen bærer preg av å være iscenesatt av El&IT forbundet, under særdeles slett kildekritikk hos Dagbladet. Den har et ensidig preg og er full av uriktigheter. Under enhver omstendighet har artikkelen et helt annet bærende innhold enn Vågens påståtte tidligere forhold. Artikkelen har hovedfokus på polske arbeidere som hevder å ikke ha fått lønn. Dette er i seg selv feilaktig, da disse har mottatt alt de har krav på gjennom sin polske arbeidsgiver. Det vises til uttalelser i artikkelen fra Rune Unhjem, som var daglig leder i Rent AS, skriver klager Vidar Vågens advokat Yngve Nadheim.

På toppen av listen
I sitt tilsvar redegjør Dagbladet for navngivningen av Vidar Vågen og omtalen av hans tidligere forretningsforhold. Det vises til dom for bedrageri og overtredelse av ligningsloven i to omganger, i tillegg til den i reportasjen omtalte dommen på to og et halvt års fengsel i 2002 for blant annet bedrageri og forfalskning av underskrifter.

Les også: Rekordår for pressepolitiet

For ordens skyld i alt var det 21 medier gjennom hele 2006 som ble klaget inn tre eller flere ganger i løpet av 2006. Over 100 medier ble klaget inn for PFU i løpet av fjoråret og Dagbladet på papir topper listen med 15 klager, Aftenposten på papir på andre plass med ni klager og VG på tredje med åtte klager.

NA24 Propaganda har gjort gjentatte forsøk på å få Dagbladets nyhetsredaktør Peter Raaum i tale, men har så langt ikke lyktes i dette.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka