Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er redd for å dø

Norges morsomste mann Dagfinn Lyngbø fikk et nytt perspektiv på livet da han ble pappa. Nå spøker han om det fra scenen.

(SIDE2): Askøyværingen Dagfinn Lyngbø (36) er endelig tilbake i hovedstaden. Tre år er gått siden den kritikerroste forestillingen «Ka e vitsen?» gjestet Oslo og trakk fulle hus. Dagfinns nyeste show «Evolusjon» tar for seg 14 milliarder år med utviklingslære, og showet har allerede gått i et år i Bergen. Torsdag kveld er det klart for storstilt Oslo-premiere for standup-showet «Evolusjon» på Latter på Aker Brygge.

Bergensere er mer vant til vann
- Jeg velger å tro at bergensere er kommet litt lengre enn østlendinger i utviklingen. De er tross alt vant til å oppholde seg i vann og tåler det bedre. Det er jo i vannet mennesket har sitt utspring, spøker vestlendingen Dagfinn og innrømmer at han er veldig spent foran Oslopremieren.

- Hjemmepublikummet i Bergen er alltid veldig tente, så det gir et kick. Men det blir gøy å komme hit og spille for masse folk som ikke har sett showet mitt før, smiler han og forklarer at det er nettopp det som gjør at han ikke blir nervøs og lei, selv om han har spilt det samme showet hundrevis av ganger før.

- Jeg snuser, drikker kaffe og tøyer ut i en time før showet. Når jeg så kommer ut på scenen og hører den første latteren fra publikum tenker jeg : - Syntes dere dette var gøy? Ja da har jeg masse morsomt å fortelle som dere aldri har hørt før.

Hva er vitsen med øreflipper?
Lyngbø er kjent som en mester til å skrive om små episoder fra hverdagslivet.

- Det er så mange småting jeg lurer på. Hvilken funksjon har for eksempel mannlige brystvorter? Og for ikke å snakke om lillefingeren og øreflippen. Hva skal vi med det?, spør han.

For de som har sett Lyngbø på scenen tidligere er det ingen tvil om at det har skjedd noe med den morsomme 36-åringen. Han har blitt far. I 2006 giftet askøyværingen Dagfinn seg med komikerkollega Pernille Sørensen, og for et år og fem måneder siden fikk de sønnen Ludvik. Og det er nettopp lille Ludvik som er inspirasjonen til den siste forestillingen «Evolusjon».

- Alt falt plutselig på plass og jeg fikk et nytt syn på mange ting da vi ble gravide. Jeg fikk seriøst store følelser som at jeg var redd for at jeg skulle dø. Det hadde jeg da aldri tenkt på før, innrømmer han.

- Det forandret meg som person. Nå er ikke karrieren så viktig lenger og jeg tenker ikke på at jeg skal få realisert meg selv. Jeg sier nei til det meste av forspørsler og prioriterer heller å være sammen med familien.

Allsidig komiker
Lyngbø er en av veteranene innen norsk stand-up. Han jobbet tidlig med blant annet Jon Schau, som var en primus motor bak sjangeren stand-up i Norge. Komikerteften kom ved å underholde på russerevyen hjemme på Askøy. Dagfinn skulle egentlig gå i sin fars fotspor og bli gartner, men har siden skoletiden jobbet tett sammen med manager og stand up Norge-sjef Elina Kranz.

Mange vil også huske ham som stemmen til Sid i «Istid»-filmene og fra programmet «9 av 10 nordmenn» på TV2. Han har hatt stor suksess med forestillingene «Dagfinn Lyngbø Live» og «Ka e vitsen?».

I 2008 ble Lyngbø kveldens store vinner under Komiprisen. Han ble kåret til årets morsomste og fikk prisen for den beste stand up-artisten. Lyngbø er også tekstforfatter og regissør og står blant annet bak Anne Kat Hærlands suksessforestillinger «Tatt av vinen» og «Gift, men ingen fanatiker».

- Et helt annet liv
Farsrollen har gitt Dagfinn en helt ny hverdag.

- Nå er det et helt annet liv. Det er gøy og vi ler før kl 07 om morgenen, og det har det aldri vært før. Også er det ikke fullt så gøy om kveldene, ler han og forklarer hvordan han nå ikke kan gå en helg uten barnevennlige aktiviteter.

- Vi reiser og leker på de utroligste steder som jeg før aldri hadde hørt om. Før har jeg aldri reist, men nå har jeg plutselig begynt å ta ferie, ler han.

Antihumor hjemme
I et hus med to komikere tror kanskje de fleste at det er latter og show døgnet rundt. Det er en sannhet med modifikasjoner, skal vi tro Dagfinn.

- Vi har det mye morsomt, men det er nesten mer antihumor. Pernille og jeg ler av mye hverdagslige og interne ting som ikke er morsomt for andre enn oss, påstår han og innrømmer at han håper sønnen kommer til å le av foreldrenes vitser.

- Han får sikkert en skikkelig trassperiode der han bare skal høre på deathmetal, ler han og innrømmer at han håper hans og Ludvik sitt forhold kan bli slik han til sin far da han vokste opp.

- Faren min fortalte vitser hele tiden og jeg syntes han var utrolig morsom. Og han var jo ingen komiker, men en gartner, forteller Dagfinn som helt siden han var liten har lurt på ting.

- Jeg var klassens undrer, ikke klassens klovn, påstår han.

Som småbarnsforeldre flest prater Dagfinn mye om sønnen sin. Men etter forestillingen «Evolusjon» er over lover han å ikke mase mer om dette temaet på noen år.

- Når Ludvik blir en skikkelig trassig tenåring skal jeg lage et nytt show som er inspirert av han. Men i mellomtiden skal jeg la ham være i fred, ler Dagfinn.

Mer om Dagfinn Lyngbø

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken