Gå til sidens hovedinnhold

Pyntet opp og tok bilder av sine døde

Sminket roser i kinna og danderte dem på stoler og divaner.

(SIDE2): Han er kledd i sine beste klær, den viktorianske herren. Sittende på en enkel stol, med bene strake fremfor seg og med et litt tomt blikk ut i luften. Foran holder fotografen på med sitt, for å kunne forevige mannen.

Bildet over ser litt merkelig ut, men det er ikke så rart. Mannen i finklærne er nemlig død, og bilde skal tas for å forevige hvordan han så ut.

I 1839 kom daguerrotypikamera , og det ble for første gang mulig å ta portrettfotografier i stor skala. Det var mye billigere og raskere enn å skulle be om å få et maleri utført, og middelklassen kunne også få bildene de ønsket seg - også de av sine døde familiemedlemmer, som de ikke hadde fått foreviget i levende live.

Enkelte ble avfotografert i kistene eller liggende på divaner eller senger, men mange ble også pyntet opp og plassert slik at de så levende ut - i det minste som om de bare sov.

Mange av de døde er dessuten små barn - barnedødeligheten var høy på denne tiden. De minste ble gjerne fotografert på fanget eller i barnesenga, mens voksne kunne plasseres mellom andre familiemedlemmer.

Det var vanlig å gjøre i ta slike fotografier i Europa, skriver dailymail,co.uk. Enkelte ganger ble øynene åpnet, eller det ble malt på pupiller på bildet i etterkant, for å gi den avdøde et mer livlig preg. I den første tiden, var det også vanlig å påføre litt rosafarge i kinnene.

På starten av det 1900-tallet, forsvant post mortem-bildene, ettersom kameraer ble stadig vanligere og bilder av folk ikke lenger var en slik luksus.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

5424

Kommentarer til denne saken