Gå til sidens hovedinnhold

Dan Børge vraket studenter

Hadde ikke kunnskap nok til å delta i spørreprogram.

(SIDE2): Dan Børge Akerø vraket alle studentene som ble testet til NRKs nye spørreprogram. De kunne rett og slett ikke nok.

Ifølge studentavisen Universitas får ingen de akademiske lagene som var tiltenkt en plass i programmet QuizDan, være med.

QuizDan
NRKs erfarne programleder skal til høsten lede jakten på Norges beste quizlag gjennom spørreprogrammet QuizDan.

Blant lagene skulle det også være rene akademiske lag fra blant annet Høgskolen i Oslo (HiO) og Universitetet i Oslo (UiO).

Men etter den siste kvalifiseringsrunden på UiO i forrige uke, bestemte NRK seg for at de akademiske lagene ikke var gode nok.

Høyt nivå
– Vi gjorde en testrunde med studentlagene, og nivået var dessverre ikke godt nok i forhold til de andre lagene. Nivået er fryktelig høyt blant de beste quizerne i landet, sier quizmaster Akerø til Universitas.

Stian Bernhard Syversen var en av studentene som deltok på UiOs quizlag. Han er skuffet over NRKs avgjørelse.

– På generelt grunnlag vil jeg si at det var dritvanskelig. Det er mulig vi er tjukke i huet, men en del av spørsmålene hadde vi ingen forutsetninger for å svare på, sier han og nevner blant annet et spørsmål om hvem som hadde fortellerstemmen i TV-serien Romlingane, fra 70-tallets Barne-TV.

– Det er dårlig stil av NRK å ikke gi oss sjansen en gang. De kunne i det minste hatt anstendighet til å kalibrere spørsmålene til vårt nivå. Hvor mange studenter har hørt om Romlingane? spør han.

Ikke dummest
– Er det et nederlag for studenter å ikke få være med?

– Det er klart. Det er jo ikke sånn at vi er de dummeste folka i gata. Jeg tror vi absolutt hadde hatt noe å stille med i programmet, sier Syversen.

Liv-Kristin Rød Korssjøen i Studentparlamentet på HiO er også skuffet over NRKs avgjørelse.

– Det er greit nok at de droppet oss, men det er veldig kjipt å få beskjed to dager før vi skal holde kvalifiseringsrunden. Vi gledet oss til å få besøk av NRK på Samfunnet, og hadde reklamert mye på forhånd, sier hun.

HTML EMBED

Mer trening
Studenter fra til sammen ni av landets universiteter og høyskoler skulle gjøre ære på akademias allmennkunnskaper, men selv om de nå ikke får være med, sier Akerø at studenter holder et langt høyere nivå enn 25-åringer flest.

Han er ikke i tvil om at studentene er kloke nok for programmet bare de får mer trening.

– Det var min idé å prøve ut akademia, og vi var klar over at vi gikk inn i ukjent terreng. På Universitetet er ikke quiz organisert som en idrett, og da blir det vanskelig for oss å få tak i de best quizerne. Det er nok hovedgrunnen til at de ikke når helt opp når vi skal finne landets 27 beste quizlag, sier han.

Ifølge Akerø svarte de beste ikke-akademiske lagene i testrunden korrekt på 68 av 75 spørsmål, mens ingen av de akademiske lagene klarte flere enn 40.

– Å få en slik forskjell eksponert på TV er ikke så veldig morsom. Gapet blir for stort. Vi synes det er redeligere å ta den debatten på forhånd enn at det kommer til syne på skjermen, sier han.

PS. Forteller stemmen i Romlingane var Ingebrigt Davik. Programmet ble sendt på barne-TV for 41 år siden, og kanskje sier det noe om studentenes kunnskapsnivå at Universitas kaller ham for Dalvik¿

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken