(SIDE2:) «Defiance» er laget av Edward Zwick, samme mann som skapte «Blood Diamond».

Den handler om de fire jødiske Bielski-brødrene som under annen verdenskrig flyktet ut i skogen da polske politimenn på oppdrag fra tyskerne begynte å samle inn og skyte jøder i landsbyene. Resten av familien deres ble utryddet.

1200 overlevde
Filmen handler om hvordan de fire brødrene i høyst ulik alder etter hvert samlet en stor motstandsgruppe ute i skogen. Bielski-brødrene bygget en kibbutzlignende leir, og ved krigens slutt overlevde 1200 jødiske menn, kvinner og barn fordi de sluttet seg til brødrene som kjente skogen som sin egen bukselomme.

Daniel Craig spiller hovedrollen som den ene broren Tuvia som ledet den store leiren, mens Liev Schreiber er den eldre broren Zus som slutter seg til russerne for å delta i aktiv kamp mot tyskerne.

Brutale brødre
Filmen gir et ganske klart bilde på at brødrene før krigen hadde vært i mye klammeri med loven og at de begge hadde et ganske brutalt syn på verden. Edward Zwick legger ikke skjul på at det ble tatt mat fra polske bønder og at det innad i den jødiske gruppen fantes et par virkelig råtne egg.

Men i Polen har filmen fått en stormfull mottakelse. Flere steder har det blitt buet og avisene har vært fulle av innlegg.

Stridens eple er om Bielski-brødrene var helter eller mordere. Mange polakker mener at partisanere under Bielski-brødrene deltok i et angrep på landsbyen Naliboki der 128 innbyggere ble drept.

Historikere har imidlertid sagt at Bielski-partisanene ikke deltok i denne massakren, skriver The Guardian.

Den konservative avisen Rzecpospolita skrev på lederplass at «de jødiske gruppene ikke gikk av veien for å bruke makt da de stjal mat. Og at de plyndret, myrdet og voldtok på sin vei».

Også den liberale avisen Gazeta Wyborcza sier de har lite til overs for at Edward Zwick gir brødrene Bielski heltestatus, men mener at Tuvia Bielski deltok i angrep mot antikommunistiske krefter. Avisen mener imidlertid ikke at Bielski-partisanere deltok i massakren i Naliboki.

Intet heltebilde
Sikkert er det imidlertid at Edward Zwick ikke legger fingrene imellom når han beskriver de sterke frontene det var mellom polakker og polske jøder i tiden før tyskernes invasjon og rett etter. Polske kommentatorer har bemerket at det er denne formen for fordommer som nå har blusset opp igjen med reaksjonene rundt «Defiance». Og at reaksjonene viser at sårene etter annen verdenskrig på langt nær har grodd.

Én ting er de imidlertid alle klar på og det er at Bielski-brødrenes kamp fant sted i Polen og ikke Hviterussland som det sies i filmen. Området der motstandskampen foregår er i dag en del av Hviterussland, mens det under annen verdenskrig var en del av Polen.

Filmen har også fått variert mottakelse, blant annet i USA, der New York Times mente at filmen nærmest antyder at om flere var like modige som Bielski-brødrene, så ville ikke så mange jøder ha dødd under krigen. Også The Times og The Guardian skriver at filmen retusjerer forholdet Bielski-brigaden hadde til de russiske styrkene, som ikke for pent fram mot polakkene.

«Defiance» har norsk premiere 3. april.

SE TRAILER TIL DEFIANCE

HTML EMBED
video_embed(12254,1);